Svetski dan borbe protiv artritisa u Niškoj Banji

IZVEŠTAJ PODRUŽNICE NIŠ povodom obeležavanja 12. oktobra – Svetskog dana borbe protiv artritisa 2022. godine

 

 

Svetski dan borbe protiv artritisa obeležili smo 12. oktobra u Niškoj Banji na platou ispred stacionara Zelengora. Ovaj dan se obeležava u celom svetu, a kod nas u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i u Niškoj Banji gde smo ga, kao i svake godine, obeležili u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) Podružnice Niš, uz podršku Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja.

Svetski dan borbe protiv artritisa se obeležava pod sloganom „Rheuma Pain Point” („Identifikacija bolnih tačaka”), što ukazuje na bitnu činjenicu da pored bola ima i drugih problema sa kojima se suočavaju oboleli od reumatskih bolesti. Najaktivniji članovi podružnice Niš okupili su se u Niškoj Banji kako bi sve pripremili za početak programa i predavanja na otvorenom. Šarenilo balona, štand sa brošurama i flajerima i prelep sunčan dan, članovima i prolaznicima upotpunili su sliku i značaj ovog okupljanja. U publici je bilo članova Udruženja, lekara, medicinskog osoblja, obolelih iz stacionara u Niškoj Banji, šetača i predstavnika medija koji su snimili celokupan događaj.

Program je počeo tačno u 10h. Nakon uvodne i pozdravne reči predsednice podružnice Niš prisutnima se obratio mr sci med. dr Jovan Nedović, načelnik reumatologije Instituta Niška Banja. Govorio je o sistemskim bolestima zglobova i o najsavremenijim lekovima i metodama lečenja, poboljšanju kvaliteta lečenja i kvaliteta života obolelih. Nakon izlaganja dr Nedovića druženje smo nastavili uz razgovor. Date su izjave medijima sa ciljem skretanja pažnje javnosti na postojanje velikog broja osoba koje su obolele od reumatskih bolesti i na mogućnosti prevencije ili bar odlaganja reumatskih bolesti, kao i načina lečenja i rehabilitacije obolelih.

Članovi Udruženja su se fotografisali kako bi imali lepu uspomenu. Mnogi su došli sa članovima svoje porodice i još jednom dokazali da je podrška izuzetno značajna i neophodna. Ovakva druženja i razmena iskustava su veoma važna, kako za nas, tako i za članove naših porodica.

 

Autor izveštaja:

Predsednica podružnice Niš Udruženja ORS,

Danijela Janković dipl. inž. tehnolog