Svetski dan obolelih od artritisa 2021.

IZVEŠTAJ PODRUŽNICE NIŠ povodom obeležavanja 12. oktobra – Svetskog dana borbe protiv artritisa 2021. godine

 

 

Svetski dan borbe protiv artritisa ove godine obeležavamo pod sloganom „Time2Work” („Vreme je za posao”). Zapošljavanje obolelih od reumatskih bolesti važno je i može pomoći u borbi protiv bolesti i povećanju ukupnog zdravstvenog stanja i kvaliteta života. Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv artritisa uglavnom se širom sveta obeležava u vidu online predavanja i oglašavanja putem medija. U skladu sa trenutnom situacijom pandemije korona virusa COVID-19, članovi podružnice Niš organizovali su obeležavanje ovog dana sa malim brojem aktivista u kancelariji 23 (kancelariji koju trenutno koristi helper – pomoćnik pacijentima ORS-a) u Zelengori.

Najaktivniji članovi podružnice Niš okupili su se u Niškoj Banji kako bi sve pripremili za početak programa. S obzirom na pojačan oprez zbog virusa COVID-19, skup se održao uz poštovanje propisanih preventivnih mera, obavezno nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance. Program je počeo tačno u 10č. Nakon uvodne i pozdravne reči predsednice podružnice Niš, prisutnima se obratio Mr sci med. dr Jovan Nedović, načelnik reumatologije Instituta „Niška Banja”. Govorio je o učestalosti reumatskih oboljenja, faktorima rizika kao što su: gojaznost, prekomerna fizička aktivnost, ali i neaktivnost, kao i profesija sa ponavljanjem identičnih pokreta u toku radnog veremena. Bilo je reči o poboljšanju kvaliteta lečenja i kvaliteta života obolelih, kao i očuvanja radne sposobnosti. Prisutni su bili novinari televizije Belle Amie, koji su snimili ovaj događaj i uzeli izjave od dr Nedović i predsednice podružnice.

Nakon izlaganja dr Nedovića imali smo druženje, razgovor, a zatim su se prisutni poslužili slatkišima i osvežavajućim napicima. Marija Stojanović je aktivnim članovima uručila olovke i pamučne zaštitne maske sa logoom Udruženja – ORS. S obzirom da su zaštitne maske bile obavezne za ovaj skup, bio je i lep povod da se članovima ovim gestom poruči da Udruženje misli i brine za svoje članove. Bilo je reči o Priručniku za ishranu u sprečavanju nastanka i lečenju bolesti koji je napisala Doc. dr sci med Vera Milić. Priručnik je ovom prilikom uručena prisutnim članovima.

U prijatnoj atmosferi kancelarije ukrašene šarenim balonima članovi Udruženja su nastavili druženje i fotografisali dobro organizovani skup kako bismo zabeležili lepu uspomenu. I pored zaštitnih maski, osmesi su bili primetni. Svesni smo da su ovakva okupljanja lek i da su izuzetno značajna u podizanju svesti javnosti o postojanju velikog broja ljudi našeg društva koji imaju zdravstveni problem, koji, ukoliko se ne leči, može dovesti do invaliditeta. Nastavićemo sa dobrim radom u nadi da ćemo našim angažovanjem poboljšati i olakšati položaj naših članova.

Autor izveštajа:

Predsednica podružnice Niš Udruženja ORS,

Danijela Janković, dipl. inž. tehn.