Svetski dan borbe protiv artritisa 2020.

U cilju sprečavanja širenja pandemije, ove godine je Svetski dan borbe protiv artitisa održan na otvorenom prostoru, ispred obnovljenog platoa stacionara Zelengora” u Niškoj Banji. Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv artitisa održan je širom sveta pod sloganom „Sve je u vašim rukama, uglavnom u formi online predavanja i oglašavanjem putem medija. U Niškoj Banji, skup je održan dan ranije, u nedelju, 11. oktobra, kako bi se pridružilo što više članova iz radnog okruženja. Okupljanju su prisustvovali: članovi Udruženja, članovi porodica obolelih kao podrška Udruženju, lekari, medicinsko osoblje, prijatelji i oboleli iz stacionara u Niškoj Banji.

Kako epidemiološke mere nalažu, svi prisutni su nosili maske, koje su bile posebno dizajnirane sa loogom Udruženja. Ovom okupljanju su prisustvovale i dve niške televizije, koje su ceo događaj snimale i kasnije emitovale lepe priloge o samom događaju. Za televiziju su govorili dr Jovan Nedović i predsednica podružnice ORS-a u Nišu Danijela Janković.

Na početku je predsednica podružnice ORS-a u Nišu, objasnila cilj Udruženja koje postoji od oktobra 2007. godine, podvukla da se broj članova povećava i naglasila koliko je važna komunikacija u grupi u doba pandemije. Ovaj događaj je svojim prisustvom posebno uveličao Mr sci med. dr Jovan Nedović, načelnik Klinike za reumatologiju Niška Banja koji je govorio koliko je važno da se pacijenti organizuju i ostvare bolju komunikaciju i razumevanje sa lekarima. On je govorio o bolestima reumatoidnog artitisa i načinu lečenja, poboljšanju kvaliteta lečenja i kvaliteta života obolelih, kao i očuvanja radne sposobnosti.
Članica udruženja Tatjana Petrović – Tajči podelila je divne crteže članovima koje je crtala po želji članova ORS-a za vreme vanrednog stanja. Članovi udruženja su iskoristili lep dan za razgovor sa lekarima, razmenili lična iskustva sa ostalim članovima, a najviše se fotografisali kako bi ovaj skup memorisali u sećanjima.

 

Autor izveštaja:

Jelena Dimitrijević,
kćerka člana Ivice Dimitrijević