Institut „Niška Banja” obeležio Svetski dan srca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru obeležavanja Svetskog dana srca 29. septembra, Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja” organizovao je Dan otvorenih vrata, gde su građani imali priliku da isprobaju fizički trening na ergometar biciklu i tai-či vežbe, ali i da se informišu o načinima očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova.

„Jako je bitno da skrenemo pažnju i naglasimo koliko je važno jačati svest o zdravom srcu i krvnim sudovima. Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banjato svakodnevno radi, jer je to naš primarni zadatak. Ovo je sada još jedna prilika da se na svetskom nivou skrene pažnja koliko je važan zdrav način života i očuvanje srca. Pre svega, važno je posvetiti se svom zdravlju i srcu, provoditi što više vremena u prirodi i izbegavati stres. Sve je to vezano za zdrav način ishrane, korekciju loših životnih navika, prestanak pušenja. Skrećemo pažnju na ove stvari, jer ih je lako modifikovati. Važna je i redovna kontrola krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi i naravno fizička aktivnost”, navela je prof. dr Marina Deljanin Ilić i dodala da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje i slušanje muzike, jer muzika oslobađa pozitivne hormone i ujedno dobro deluje na srce.

Potrebno je da svakom pacijentu regulišemo povišen krvni pritisak, treba da se potrudimo da ove faktore rizika svedemo na minimum, nivo masnoće u granice normale, kao i telesnu težinu, zapravo sve ono na šta možemo da utičemo. Ko ima dijabetes mora da reguliše šećer. Ono šta ne treba zaboraviti je redovno uzimanje medikamentne terapije, ali uz doziran fizički trening. To je suština i osnova svega ako želimo da imamo zdrav život, poručio je dr Bojan Ilić.

Svetski dan srca

SVETSKI DAN SRCA 2022.

Kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrti. Institut Niška Banja obeležio Svetski dan srca