Simpozijum „Aktuelnosti u kardiologiji 6“

Tokom proteklih 50 godina postojanja i rada Zavoda, a potom Instituta, učinjen je snažan napredak, ne samo u zdravstvenoj – osnovnoj delatnosti, već i u nastavno-obrazovnoj i naučnoj delatnosti. Dokaz uspešne naučne aktivnosti u Institutu su i tradicionalni Simpozijumi iz kardiologije, na kojima se izlažu brojni radovi kako lekara Instituta, tako i lekara iz zemlje i inostranstva. Prvi Simpozijum iz kardiologije održan je 1970. godine u organizaciji Akademika B. Đorđevića, Profesora D. Mihajlovića i Profesora I. Lambića.

Prva četiri Simpozijuma održavana su svake godine, a potom svake druge godine. Do sada je održano ukupno 25 Simpozijuma iz kardiologije, a ove godine je održan 26. i to u periodu od 25. do 27. maja. Svečano otvaranje Simpozijuma održano je u četvrtak, 25. maja, u amfiteatru stacionara „Radon”. Svi Simpozijumi do sada bili su izuzetno posećeni.

Svaki Simpozijum praćen je štampanjem radova u celini, u vidu zbornika, ili poslednjih godina u vidu časopisa Balneoklimatologija, koji se stavlja na raspolaganje učesnicima na dan otvaranja Simpozijuma. Zbornici radova godinama predstavljaju značajnu literaturu za pripremu specijalističkih, magistarskih, subspecijalističkih ispita i proširenje znanja iz oblasti kardiologije.

Kao i prethodnih godina, i ove godine su na Simpozijumu obrađeni najaktuelniji problemi današnje kardiologije: srčana insuficijencija, arterijska hipertenzija, atrijalna fibrilacija, današnje mogućnosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesnika, neinvanzivne metode i novine u invanzivnoj kardiologiji. Učesnici Simpozijuma bili su iz svih kardioloških centara Srbije i Banja Luke.

Moramo naglasiti da su predavači i ovoga puta bili naši najeminentniji stručnjaci iz oblasti kardiologije. U petak i subotu, sesije su moderirali Akademik Vladimir Kanjuh, Prof. dr Stevan Ilić, Prof. dr Marina Deljanin Ilić, Prof. dr Goran Stanković, Prof. dr Aleksandar N. Nešković, Prof. dr Milan A. Nedeljković, Prof. dr Branko Belesin, Prof. dr Arsen Ristić, Prof. Dr Dimitra Kalimanovska Oštrić, Prof. dr Milan Pavlović, Prof. dr Ivana Nedeljković, kao i Prof. dr Giuseppe Ambrosio (Peruđa, Italija). Tokom tri dana trajanja Simpozijuma učesnicima je kroz 10 sesija i veliki broj kraćih a intenzivnih predavanja ponuđeno obilje najnovijih informacija iz oblasti kardiologije.

Simpozijum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Republike Srbije. Za učešće na Simpozijumu kotizacija nije bila predviđena i tako je omogućeno većem broju lekara da aktuelnosti iz kardiologije na jednom mestu, tokom tri dana, besplatno čuju i dobiju u pisanoj formi.

 

Organizacioni Odbor Simpozijuma