Ako redovno kontrolišeš, kasnije nećeš morati da regulišeš

Još jednom želimo da podsetimo sve ljude, i one koji su zdravi, i oni koji imaju neko kardiovaskularno oboljenje, da je neophodno da vode računa o svom zdravlju, da imaju svest koliko je važno da se pre svega prevenira a onda, ako dođe do bolesti, da se to zdravlje koje je preostalo, očuva i dalje unapredi”, poručila je direktorka Instituta prof. dr Marina Deljanin Ilić uoči Svetskog dana srca koji se od 2000. godine svakog 29. septembra obeležava širom sveta sa ciljem da informiše ljude da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti.

Dа li stе znаli dа је ljudsko srcе vеličinе pesnice i nајјаči mišić u tеlu? Pоčеlо је dа kucа оkо tri nеdеljе nаkоn štо stе bili zаčеti i svakodnevno, neumorno i istrajno, napravi više od 100 000 otkucaja. Mеđutim, iаkо snаžnо, srcе mоžе pоstаti rаnjivо оd uоbičајеnih fаktоrа rizikа kао štо su pušеnjе, diјаbеtеs, hоlеstеrоl, nеprаvilnа ishrаnа ili živоt sа visоkim krvnim pritiskоm. Kаdа funkciје srcа pоstаnu ugrоžеnе nаstаје kаrdiоvаskulаrnа bоlеst, širоk pојаm kојi pоkrivа bilо kојi pоrеmеćај sistеmа u čiјеm cеntru је srcе.

„Zato je izuzetno važno obratiti pažnju na propratne simptome kao što su glavobolja, bol u grudima, zujanje u ušima, jednostavno obratiti pažnju da nam organizam šalje određene signale koji nisu uobičajeni i koje nismo imali u prethodnom periodu”, savetuje direktorka Instituta prof. dr Marina Deljanin Ilić.

Jedna od aktivnosti koju je Institut organizovao uoči ovogodišnjeg Svetskog dana srca, bila je i šetnja duž Stazama zdravlja. Načelnik Klinike za kardiologiju Instituta „Niška Banja, prim. dr Bojan Ilić navodi da je umerenost majka mudrosti. „Šetnja je glavna preventiva srčanih bolesti i kad god možete pešačite, jer regulisanje krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi ne znači mnogo bez adekvatne fizičke aktivnosti”, istakao je dr Ilić.

Kardiovaskularne bolesti, uključujući bolesti srca, mnogo se uspešnije mogu lečiti ukoliko se otkriju rano. Milioni ljudi širom sveta bore se da kontrolišu faktore rizika koji dovode do kardiovaskularnih bolesti, ali mnogi nisu ni svesni da su pod visokim rizikom. Zato je izuzetno važno upoznati svoje srce, njegovu prirodu i potrebe, a onda i adekvatno prevenirati moguća kardiovaskularna oboljenja.

Viši terapeut na Institutu, Dragana Radovanović, savetuje da jutarnje vežbe istezanja i disanja doprinose boljem i bržem buđenju, ali i boljoj pripremi za predstojeći dan. Šetnje stazama zdravlja, vežbe istezanja, kao i prilagođene Ai-Chi i Tai-Chi vežbe za kardiovaskularne bolesnike deo su redovnog programa kroz koji Institut brine o zdravlju srca svojih pacijenata. U Institutu za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja” moguće je obaviti sve neophodne analize srca, a lekari i stručno osoblje Instituta će Vam se u potpunosti naći na putu uspostavljanja dijagnoze i ozdravljenja.