• Лековитост
  Топла лековита вода Нишке Бање са просечном температуром од 37Ц природно обогаћена гасом радона, у комбинацијама са другим терапијама помаже код лечења: кардиоваскуларних обољења, свих облика повишеног крвног притиска, реуматских обољења, изузетно повољно делује на рехабилитације стања након: прелома костију и ишчашења зглобова, централне одузетоси и операција кичме оштећења крвних судова и др.
 • Бањски медицински дан обухвата
  - Смештај
  - Исхрану
  - Лечење и дијагностику (тест оптерећења, одређене лабораторијске анализе које улазе у цену бањског дана) - терапијске процедуре које улазе у цену бањског дана
 • Смештај
  Институт "Нишка Бања" располаже следећим смештајним капацитетима:
  - Стационар Радон - 300 лежаја
  - Стационар Зеленгора - 160 лежаја
  - Стационар Терме - 100 лежаја

ДИЈАГ.СРОДНЕ ГРУПЕ

КОНТАКТИ

Туристичка понуда Нишке Бање

Нишка Бања и њена околина омогућују болесницима и туристима добру рекреацију и интересантне екскурзије. У близини се налазе две клисуре, три манастира, неколико археолошких локалитета и историјских места. Око три километра од Бање је Јелашничка клисура.

Пет километара узводно од лечилишта, Нишава је просекла импозантну Сићевску клисуру, местимично кањонског изгледа. Кроз ову клисуру воде понишавске магистрале - асфалтни пут и пруга ка Софији и Истанбулу. У клисури над реком диже се манастир Сићево из XIV века. На удаљености око четири километра од Сићева, познатог по добрим виноградима, налази се манастир Св. Петка, а недалеко од Бање је манастир Св. Пантелејмон.

 

 

СИЋЕВАЧКА КЛИСУРА је прелепи, атрактивни кањон дуг 17 километара, кроз који протиче река Нишава са великим падовима тока, честим променама правца и слаповима. У овом мирном амбијенту, налази се, више од 30 црквица и манастира, изузетне историјске вредности. Због својих природних вредности, Сићевачка клисура је проглашена за Специјални резерват природе. Пет километара од села Сићево, на путу Ниш-Софија, налази се хотел "Сићево", са 72 лежаја, окружен спортским теренима за кошарку, одбојку, рукомет и фудбал, идеалан за организовање спортских кампова, а живописна околина, омогућава занимљиве шетње, планинарење и риболов. Атрактиван кањон реке Нишаве, идеалан је простор и за кајакаштво. На овој стази већ су одржана бројна мећународна такмичења.

 

 

 

   
   

ЈЕЛАШНИЧКА КЛИСУРА, на 15 км источно од Ниша, са обиљем природних лепота, атрактивних камених облика и водопада, као и раритетном флором, проглашена је за Специјални резерват природе. Ендемични примерак је биљка "Ramonda Serbica" која је овде нашла идеалне услове за раст.

 

СУВА ПЛАНИНА се налази на 15 км источно од Ниша. Као масив представља засебно геолошку и климатску целину у југоисточном делу Србије. Највиши врхови Суве планине су: Трем (1810м), Соколов камен, Колов камен и др. (Мосор, Црни камен и Ширина).
 Сува планина је добила име због чињенице да се налази само неколико извора воде на целој планини. Највећи су Бојанине воде - 860м (испод Соколовог  камена) и Ракош чесма (на страни планине према Белој Паланци).
Сува планина је под заштитом државе и постоји много организација које се залажу да она добије статус Националног парка.
У прошлости, постојао је пут који је пролазио преко Суве планине, звао се Царски друм.
Последњег викенда у фебруару одржава се планинарски марш под називом “Зимски успон на Трем” када се окупи више од 600 планинара из свих делова Балкана. То је такође највећи Балкански планинарски зимски марш. Са тим се започело 1997. у организацији Планинарског клуба  “Железничар” из Ниша.
БОЈАНИНЕ ВОДЕ, излетиште на обронцима Суве планине, на 25 км од града, има ски стазу дугу 900 м, са висинском разликом од 320 м и изузетно широким истеком, погодну за такмичења у слалому. На Сувој планини (Бојанине воде) постоји планинарски дом "Студенац" са изузетним смештајним капацитетима (преко 50), аутентичним рестораном са камином, рибњацима са пострмком (специјалитет куће је пастрмка испод сача) и излетничким турама и ски стазама.

 

ТУРИСТИЧКИ ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР НИШКА БАЊА
Адреса: Синђелићева 3б, 18000 Ниш
Телефон :  +381 18 45 48 588
 web site : http://www.nistourism.org.rs/
ОПШТИНА НИШКА БАЊА
Градска Општина Нишка Бања
Адреса: Синђелићева 3, 18205 Нишка Бања
Телефони: 018 / 4548-108, 4548-130, 4548- 132, 4548-133
Факс: 018 / 4548-629
Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.