Конгрес Европског удружења реуматолога

У Мадриду је од 12. до 15. јуна 2019. одржан редовни годишњи Конгрес европског удружења реуматолога EULAR 2019 (European League Against Rheumatism).

Конгресу је присуствовало око 16 000 учесника, доминантно из Европе, али и из Америке, Азије и Африке. Поднето је 4900 апстраката од чега је 45% (2205) прихваћено за презентацију у виду постера, док је 30% прихваћено за публиковање у Зборнику који излази као суплемент часописа Annals of the Rheumatic Diseases (ARD). Предавања су организована у 125 научних сесија са преко 500 говорника, а 350 радова је прихваћено за усмене презентације.

Из Института „Нишка Бања” Конгресу је присуствовало шесторо лекара: мр сци. др Јован Недовић, др сци. Јелена Јовановић, др Ивана Алексић, др Славица Козомара, др Славиша Митић и др Милена Стоичков.

Конгрес је обухватио све области реуматологије са најновијим резултатима из студија које су испитивале ефикасност и подношљивост иновативних лекова, пре свега из групе биолошких лекова, али и малих молекула као што су ЈАК инхибитори.

У делу едукативних предавања презентоване су нове смернице за лечење псоријазног артритиса а дате су и допуне смерницама за СЛЕ, васкулитисе великих крвних судова, антифисфилипидног синдрома и Сјегрен-овог синдрома.