Сви пацијенти смештени у Институту хране се у ресторанима објеката у којима су смештени. Храна се припрема у централној кухињи у објекту „Радон” и она је капацитета 560 порција по оброку. Капацитети ресторана су: „Радон” до 290 места, „Зеленгора” до 150 места, „Терме” до 100 места. Пацијенти имају могућност избора јела, а пацијентима којима је прописана дијетална исхрана, добијају дијеталну храну. Како би се што више олакшао боравак пацијената у Институту и побољшао комфор, оброци се сервирају од стране наших послужитеља, и није по принципу самопослуживања. За непокретне пацијенте, или оне којима лекар пропише исхрану у соби, организовано је сервирање оброка у соби пацијената.
Комплетна припрема хране, дистрибуција до удаљених објеката и послужење, врши се у складу са HACCP системом (HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINTS) према Codex Аlimentarius-u CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003 како би се осигурало да храна буде безбедна за употребу и задовољавајућег квалитета. На најекономичнији начин се управља средствима и залихама хране. Добављачи хране су проверени, поуздани, стабилног квалитета, брзи и тачни у роковима испоруке. Запослени Института који раде са храном су у потпуности обучени, квалификовани, способни и мотивисани за припрему хране према свим захтевима квалитета хране.