Служба за лабораторијску, радиолошку и друге дијагностике

Лабораторијска дијагностика

Одсек за лабораторијску дијагностику Института „Нишка Бања” обавља анализе из области хематологије, биохемије и имунологије на челу са др Јеленом Стојковић, специјалистом клиничке биохемије. Одсек за лабораторијску дијагностику је опремљен најсавременијом лабораторијском опремом. Сва испитивања се изводе на аутоматизованом хематолошком, биохемијском и имунохемијском анализатору који су умрежени са Медицинским информационим системом (МИС) што омогућава високу прецизност и тачност у раду. Медицински информациони систем (МИС) омогућио је складиштење и редовно ажурирање базе података свих пацијената.

Одсек за лабораторијску дијагностику у свом раду примењује принципе добре лабораторијске праксе. Едукација свих запослених спроводи се континуирано. Стручни тим Одсека прати све новине у развоју савремене медицине и лабораторијске дијагностике, и примењује их. Поштујући захтеве лекара и пацијената континуирано се уводе нови дијагностички поступци, нове анализе и улажу се средства у набавку савремене лабораторијске опреме. Одсек за лабораторијску дијагностику спроводи континуирано свакодневну унутрашњу контролу квалитета и учествује у спољашњој контроли квалитета шест пута годишње.

У Одсеку за лабораторијску дијагностику могуће је урадити хематолошке анализе, биохемијске анализе, имунолошке анализе, општи преглед урина и преглед кристала у синовијалној течности.

 


Кабинет за радиолошку дијагностику

Основна делатност радиолошког кабинета су радиографије коштано-зглобног система као и  радографије срца и плућа. Радиолошки кабинет чине дигитализовани Ро ИИИ спрат стационара „Радон”, дигитални Ро стационар „Зеленгора” и мобилни Ро одељење Ортопедије – стационар „Зеленгора”. Прва два Ро имају могућност слања снимака у ПАЦС, чиме су ови снимци преко медицинског информационог система (МИС) доступни свим лекарима, са комплетном хронологијом израде снимака.

 


Неинвазивна Кардиоваскуларна дијагностика

На челу са шефом кабинета за Неинвазивну кардиоваскуларну дијагностику, прим. др Љубиша Николић, у оквиру ове врсте дијагностике на Кардиологији се спроводе следеће дијагностичке методе:

Ехокардиографија (ЕХО срца, ултразвук срца) – 2Д и 3Д

  • Ехокардиографијом се добија: визуелни приказ срчаних структура, изглед и величина срчаних шупљина, изглед и функција срчаних залистака (природних или вештачких), изглед и контрактилност зидова срца, присуство страних маса у срцу, изглед срчане марамице.

Колор Доплер магистралних крвних судова врата

  • Колор Доплер магистралних крвних судова врата је ултразвучни преглед артерија које снабдевају мозак крвљу, а налазе се у врату. Ова метода омогућава да видимо како изгледају каротидне и вертебралне артерије врата, колика је њихова ширина, колики је степен атеросклерозе или старост артерија, да ли има сужења, да ли постоји ризик од шлога, какав је проток крви према мозгу итд.

Доплер крвних судова доњих екстремитета

  • Доплер крвних судова доњих екстремитета је безболна, неинвазивна дијагностичка метода, којом се може мерити проток крви кроз крвне судове ногу. Овом методом се могу открити сужења крвних судова, или проширења (анеуризме). На артеријама се могу видети наслаге, или плакови, који сужавају шупљину крвног суда, може се открити тромбоза (делимично или потпуно запушење артерије, или вене, угрушком крви) проширене (варикозне) вене, и одредити степен проширења.

Холтер ЕКГ-а

  • Ово је метода континуираног мониторинга електричне активности срца (трајања најмање 24 сата, некада може бити и дуже). Овом методом могу се забележити поремећаји ритма и спровођења електричних импулса у срцу, који се краћим ЕКГ прегледом не могу уочити.

24х мониторинг крвног притиска

  • Ово је метода континуираног неинвазивног праћења крвног притиска у периоду од најмање 24 сата (некада и дуже). Овом методом бележе се осцилације притиска током периода праћења у току нормалних дневних активности пацијента. 24ч мониторинг крвног притиска обезбеђује посебне податке о 24-сатном просечном крвном притиску, дневним, ноћним и јутарњим вредностима, све у циљу дијагностике болести, праћењу ефекта терапије и процени ризика компликација.

Тест физичким оптерећењем

  • Овај тест је неинвазивна кардиолошка процедура којом се тестира утицај физичког оптерећења на срчани рад. Тестирање се изводи у циљу процене постојања исхемијске болести (смањене циркулације) срчаног мишића, која се може манифестовати болом у грудима и/или променама на ЕКГ-у.

Стрес-ехокардиографски тест

  • Овај преглед представља ултразвучну дијагностичку методу за визуализацију срчаног мишића током напора. Стрес-ехокардиографски тестови подразумевају излагање дозираном физичком оптерећењу (стрес-ехо физичким оптерећењем на бициклу или коришћењем фармаколошког агенса – медикамента допамина што представља фармаколошки стрес-ехо тест) у циљу изазивања исхемије миокарда, односно слабијег снабдевања срчаног мишића кисеоником уз континуирани мониторинг срчане фреквенце, артеријског крвног притиска и електрокардиографског записа.

Ергоспирометрија

  • Ергоспирометријски тест или кардиопулмонални тест физичким оптерећењем (ЦПЕТ) је поновљив, једноставан и прецизан неинвазивни тест који даје додатне корисне информације стандардном тесту физичким оптерећењем и постаје саставни део палете кардиолошког испитивања. Поред прецизне процене максималног аеробног капацитета, ЦПЕТ је незаменљив у одређивању узрока недостатка ваздуха (диспнеје) у напору, као и одређивању нормалног одговора пулмоналног и кардиоваскуларног система на физичко оптерећење. Анализом експираторних гасова може се проценити аеробни функционални капацитет, узрок смањене толеранције напора, као и прогноза код разних група болесника са срчаним, плућним  и мишићним обољењима. Избор параметара зависи од  обољења које анализирамо, од срчане инсуфицијенције, процене ефеката лечења и прописивања рехабилитације.

Торакална биоимпеданца

  • Торакална биоимпеданца је релативно нова неинвазивна дијагностичка метода. Ради се о потпуно безболној дијагностичкој процедури која нам може помоћи у дијагнози и откривању узрока повишених вредности крвног притиска. На основу бројних параметара ова метода процењује хемодинамски статус болесника. Такође, ради се о процедури која на индиректан начин процењује контрактилну снагу срца, старости већих крвних судова, ниво течности у организму и отпорност периферних крвних судова. Све ово помаже у одабиру адекватне антихипертензивне терапије. Ова метода се пре свега корисити у дијагнози артеријске хипертензије и одабиру адекватне антихипертензивне терапије.

 


Реуматолошка дијагностика

Кабинет за дензитометрију

  • Остеопороза је системска скелетна болест коју карактеришу низак ниво минералне коштане густине и микроархитектонско оштећење коштаног ткива са последичним повећањем коштане фрагилности и склоности ка фрактурама. Најбоља метода за мерење коштане минералне густине је остеодензитометрија DXA дензитометром. Мерење се врши на лумбалној кичми, куку и подлактици а могуће је вршити и мерење коштане густине целог тела.

Кабинет за ултразвучну дијагностику

  • Мишићно скелетни ултразвук је дијагностичка метода за визуализацију (посматрање меких ткива од површине коже до површине кости). Метод омогућује преглед приликом покрета (динамички ултразвук) што повећава сензитивност методе. Реч је real time методи где лекар сагледава промене које су присутне у датом тренутку, а након претходног клиничког прегледа. Постоји могућност да се оно што је битно сними и касније упоређује са наредним снимцима. Ултразвук помаже у вођењу игле током артроцентеза (дијагностичких и терапијских поступака улажења иглом у зглоб).

Кабинет за капилароскопију

  • Капилароскопија је метода прегледа малих крвних судова коже. Најпогодније место за капилароскопски преглед је кожа руба нокатне плоче која се пре посматрања стереомикроскопом прекрива танким слојем провидног, безбојног уља. На основу изгледа капиларних петљи могуће је уочити разлике између нормалних капилара здравих особа и капилара код особа с микроваскуларним поремећајима. Капилароскопски преглед се обавља у просторији са микроклиматским условима у зони комфора.

Кабинет за МРА периферних зглобова и РО дијагностику

  • Магнетна резонанца мускулоскелетног система магнетном резонанцом је безболна, безопасна, неинвазивна и супериорна дијагностичка метода прегледа коштано-зглобних и мишићних структура. Она даје податке о степену оштећења мекоткивних структура зглобова и хрскавице, менискуса, лигаментарног апарата, зглобне капсуле и коштане структуре испод зглобне хрскавице и омогућава да се на основу тога планира даљи третман, тј. хируршко или нехируршко лечење.