Симпозијум „Актуелности у кардиологији 6”

Током протеклих 50 година постојања и рада Завода, а потом Института, учињен је снажан напредак, не само у здравственој – основној делатности, већ и у наставно-образовној и научној делатности. Доказ успешне научне активности у Институту су и традиционални Симпозијуми из кардиологије, на којима се излажу бројни радови како лекара Института, тако и лекара из земље и иностранства. Први Симпозијум из кардиологије одржан је 1970. године у организацији Академика Б. Ђорђевића, Професора Д. Михајловића и Професора И. Ламбића.

Прва четири Симпозијума одржавана су сваке године, а потом сваке друге године. До сада је одржано укупно 25 Симпозијума из кардиологије, а ове године је одржан 26. и то у периоду од 25. до 27. маја. Свечано отварање Симпозијума одржано је у четвртак, 25. маја, у амфитеатру стационара „Радон”. Сви Симпозијуми до сада били су изузетно посећени.

Сваки Симпозијум праћен је штампањем радова у целини, у виду зборника, или последњих година у виду часописа Балнеоклиматологија, који се ставља на располагање учесницима на дан отварања Симпозијума. Зборници радова годинама представљају значајну литературу за припрему специјалистичких, магистарских, субспецијалистичких испита и проширење знања из области кардиологије.

Као и претходних година, и ове године су на Симпозијуму обрађени најактуелнији проблеми данашње кардиологије: срчана инсуфицијенција, артеријска хипертензија, атријална фибрилација, данашње могућности у превенцији кардиоваскуларних болести и рехабилитацији кардиоваскуларних болесника, неинванзивне методе и новине у инванзивној кардиологији. Учесници Симпозијума били су из свих кардиолошких центара Србије и Бања Луке.

Морамо нагласити да су предавачи и овога пута били наши најеминентнији стручњаци из области кардиологије. У петак и суботу, сесије су модерирали Академик Владимир Кањух, Проф. др Стеван Илић, Проф. др Марина Дељанин Илић, Проф. др Горан Станковић, Проф. др Александар Н. Нешковић, Проф. др Милан А. Недељковић, Проф. др Бранко Белесин, Проф. др Арсен Ристић, Проф. Др Димитра Калимановска Оштрић, Проф. др Милан Павловић, Проф. др Ивана Недељковић, као и Проф. др Giuseppe Ambrosio (Перуђа, Италија). Током три дана трајања Симпозијума учесницима је кроз 10 сесија и велики број краћих а интензивних предавања понуђено обиље најновијих информација из области кардиологије.

Симпозијум је акредитован од стране Здравственог савета Републике Србије. За учешће на Симпозијуму котизација није била предвиђена и тако је омогућено већем броју лекара да актуелности из кардиологије на једном месту, током три дана, бесплатно чују и добију у писаној форми.

Организациони Одбор Симпозијума