Светски дан оболелих од артритиса 2021.

ИЗВЕШТАЈ ПОДРУЖНИЦЕ НИШ поводом обележавања 12. октобра – Светског дана борбе против артритиса 2021. године

 

 

Светски дан борбе против артритиса ове године обележавамо под слоганом „Time2Work(„Време је за посао). Запошљавање оболелих од реуматских болести важно је и може помоћи у борби против болести и повећању укупног здравственог стања и квалитета живота. Овогодишњи Светски дан борбе против артритиса углавном се широм света обележава у виду online предавања и оглашавања путем медија. У складу са тренутном ситуацијом пандемије корона вируса COVID-19, чланови подружнице Ниш организовали су обележавање овог дана са малим бројем активиста у канцеларији 23 (канцеларији коју тренутно користи хелпер – помоћник пацијентима ОРС-а) у Зеленгори.

Најактивнији чланови подружнице Ниш окупили су се у Нишкој Бањи како би све припремили за почетак програма. С обзиром на појачан опрез због вируса COVID-19, скуп се одржао уз поштовање прописаних превентивних мера, обавезно ношење заштитних маски и држање физичке дистанце. Програм је почео тачно у 10ч. Након уводне и поздравне речи председнице подружнице Ниш, присутнима се обратио Мр сци мед. др Јован Недовић, начелник реуматологије Института „Нишка Бања”. Говорио је о учесталости реуматских обољења, факторима ризика као што су: гојазност, прекомерна физичка активност, али и неактивност, као и професија са понављањем идентичних покрета у току радног веремена. Било је речи о побољшању квалитета лечења и квалитета живота оболелих, као и очувања радне способности. Присутни су били новинари телевизије Belle Amie, који су снимили овај догађај и узели изјаве од др Недовић и председнице подружнице.

Након излагања др Недовића имали смо дружење, разговор, а затим су се присутни послужили слаткишима и освежавајућим напицима. Марија Стојановић је активним члановима уручила оловке и памучне заштитне маске са логоом Удружења – ОРС. С обзиром да су заштитне маске биле обавезне за овај скуп, био је и леп повод да се члановима овим гестом поручи да Удружење мисли и брине за своје чланове. Било је речи о Приручнику за исхрану у спречавању настанка и лечењу болести који је написала Доц. др сци мед Вера Милић. Приручник је овом приликом уручена присутним члановима.

У пријатној атмосфери канцеларије украшене шареним балонима чланови Удружења су наставили дружење и фотографисали добро организовани скуп како бисмо забележили лепу успомену. И поред заштитних маски, осмеси су били приметни. Свесни смо да су оваква окупљања лек и да су изузетно значајна у подизању свести јавности о постојању великог броја људи нашег друштва који имају здравствени проблем, који, уколико се не лечи, може довести до инвалидитета. Наставићемо са добрим радом у нади да ћемо нашим ангажовањем побољшати и олакшати положај наших чланова.

Аутор извештаја:

 Председница подружнице Ниш Удружења ОРС,

Данијела Јанковић, дипл. инж. техн.