Светски дан борбе против остеопорозе

Циљ Светског дана остеопорозе (20. октобар) је да сама болест и превенција прелома постану глобални здравствени приоритет. Кампања је посвећена подизању глобалне свести о превенцији, дијагнози и лечењу остеопорозе.

Oстеопорозу карактерише поремећај грађе костију који настаје као последица смањења коштане масе, због чега кости постају крте и подложне преломима. Промена коштане грађе у остеопорози узрокује повећану коштану фрагилност. Остеопоротски прелом кичменог пршљена и кука су најчешће и најозбиљније компликације остеопорозе. Остеопороза је све већи глобални проблем: у свету преломи погађају сваку трећу жену и сваког петог мушкарца старијег од 50 година. Према проценама у Србији од остеопорозе болује око 600000 људи, углавном жена.

Наслов овогодишње кампање је „ТО ЈЕ ОСТЕОПОРОЗА” и реализоваће се кроз визуелне приказе и приче стварних људи који живе са остеопорозом у свим регионима света. Кампања ће нагласити директну везу између остеопорозе – тихог крадљивца костију и сломљених костију, које имају озбиљан утицај на живот у смислу бола, инвалидитета, потребе за туђом негом и помоћи. Такође ће се фокусирати на остеопорозу као породичну ствар, истичући чињеницу да породични неговатељи често носе највећи терет неге што мења квалитет живота целе породице, а не само оболелог. Здравље костију дефинитивно се тиче целе породице и зато је важно осигурати да Ваша породица одржава здрав животни стил у највећој могућој мери.

 

Кључне поруке Светског дана остеопорозе 2020.

  1. Остеопороза је основни узрок болних, исцрпљујућих и по живот опасних сломљених костију – познатих као фрагилне фрактуре.
  2. Остеопороза погађа целу породицу. Чланови породице често сносе терет неге.
  3. Ако је један од ваших родитеља имао остеопорозу или фрактуру кука, ово може повећати Ваш ризик од развоја болести. Проверите сопствени ризик.
  4. Предузмите ране мере за превенцију. Превенција почиње у младости: редовна физичка активност, довољно витамина Д, корекција лоших животних навика (пушење, алкохол, исхрана…)