Светски дан борбе против артритиса 2020.

У циљу спречавања ширења пандемије, ове године је Светски дан борбе против артитиса одржан на отвореном простору, испред обновљеног платоа стационара „Зеленгора” у Нишкој Бањи. Овогодишњи Светски дан борбе против артитиса одржан је широм света под слоганом „Све је у вашим рукама”, углавном у форми online предавања и оглашавањем путем медија. У Нишкој Бањи, скуп је одржан дан раније, у недељу, 11. октобра, како би се придружило што више чланова из радног окружења. Окупљању су присуствовали: чланови Удружења, чланови породица оболелих као подршка Удружењу, лекари, медицинско особље, пријатељи и оболели из стационара у Нишкој Бањи.

Како епидемиолошке мере налажу, сви присутни су носили маске, које су биле посебно дизајниране са лоогом Удружења. Овом окупљању су присуствовале и две нишке телевизије, које су цео догађај снимале и касније емитовале лепе прилоге о самом догађају. За телевизију су говорили др Јован Недовић и председница подружнице ОРС-а у Нишу Данијела Јанковић.

На почетку је председница подружнице ОРС-а у Нишу, објаснила циљ Удружења које постоји од октобра 2007. године, подвукла да се број чланова повећава и нагласила колико је важна комуникација у групи у доба пандемије. Овај догађај је својим присуством посебно увеличао Мр сци мед. др Јован Недовић, начелник Клинике за реуматологију Нишка Бања који је говорио колико је важно да се пацијенти организују и остваре бољу комуникацију и разумевање са лекарима. Он је говорио о болестима реуматоидног артитиса и начину лечења, побољшању квалитета лечења и квалитета живота оболелих, као и очувања радне способности.
Чланица удружења Татјана Петровић – Тајчи поделила је дивне цртеже члановима које је цртала по жељи чланова ОРС-а за време ванредног стања. Чланови удружења су искористили леп дан за разговор са лекарима, разменили лична искуства са осталим члановима, а највише се фотографисали како би овај скуп меморисали у сећањима.

 

Аутор извештаја:

Јелена Димитријевић,
кћерка члана Ивице Димитријевић