Светски дан борбе против артритиса у Нишкој Бањи

ИЗВЕШТАЈ ПОДРУЖНИЦЕ НИШ поводом обележавања 12. октобра – Светског дана борбе против артритиса 2022. године

 

 

Светски дан борбе против артритиса обележили смо 12. октобра у Нишкој Бањи на платоу испред стационара Зеленгора. Овај дан се обележава у целом свету, а код нас у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и у Нишкој Бањи где смо га, као и сваке године, обележили у организацији Удружења оболелих од реуматских болести Србије (ОРС) Подружнице Ниш, уз подршку Института за лечење и рехабилитацију Нишка Бања.

Светски дан борбе против артритиса се обележава под слоганом „Идентификација болних тачака” („Rheuma Pain Point”), што указује на битну чињеницу да поред бола има и других проблема са којима се суочавају оболели од реуматских болести. Најактивнији чланови подружнице Ниш окупили су се у Нишкој Бањи како би све припремили за почетак програма и предавања на отвореном. Шаренило балона, штанд са брошурама и флајерима и прелеп сунчан дан, члановима и пролазницима употпунили су слику и значај овог окупљања. У публици је било чланова Удружења, лекара, медицинског особља, оболелих из стационара у Нишкој Бањи, шетача и представника медија који су снимали целокупан догађај.

Програм је почео тачно у 10ч. Након уводне и поздравне речи председнице подружнице Ниш присутнима се обратио мр сци мед. др Јован Недовић, начелник реуматологије Института Нишка Бања. Говорио је о системским болестима зглобова и најсавременијим лековима и методама лечења, побољшању квалитета лечења и квалитета живота оболелих. Након излагања др Недовића дружење смо наставили уз разговор. Дате су изјаве медијима са циљем скретања пажње јавности на постојање великог броја особа које су оболеле од реуматских болести и на могућност превенције или бар одлагања реуматских болести, као и начина лечења и рехабилитације оболелих.

Чланови Удружења су се фотографисали како би имали лепу успомену. Многи су дошли са члановима своје породице и још једном доказали да је подршка изузетно значајна и неопходна. Оваква дружења и размена искустава су веома важна, како за нас, тако и за чланове наших породица.

 

Аутор извештајa:

Председница подружнице Ниш Удружења ОРС,

Данијела Јанковић дипл. инж. технолог