Клиника за рехабилитацију – одељење Е

Одељење физикалне медицине и рехабилитације, на челу са др сци. мед. Розита Филипов, бави се дијагностиковањем, лечењем и рехабилитацијом обољења и повреда локомоторног система у амбулантним и стационарним условима.

Амбулантни рад подразумева свакодневне специјалистичке и субспецијалистичке прегледе (специјалиста физикалне медицине и рехабилитације и субспецијалиста реуматологије). У амбуланти која се налази при „Старом Купатилу” годишње се обави око 10 000 прегледа. На овај начин се, на основу најсавраменијих дијагностичких метода које познаје савремена медицина, поставља дијагноза, спроводи лечење и континуирано прате пацијенти, којима је пружена могућност доласка на амбулантну рехабилитацију.

Уз пацијенте са одобрењем РФЗО-а, на стационарни третман примамо и пацијенте који сами сносе трошкове лечења. Стационарни део одељења располаже са 94 постеља у стационару „Зеленгора”. Смештај је у једнокреветним и двокреветним собама.

На одељењу Е спроводи се рана и продужена специјализована рехабилитација:

  • пацијената након оперативних захвата на ортопедској хирургији, неурохирургији, након траума, корективних интервенција на коштанозглобном систему, након артроскопских операција, уградње вештачких кукова и колена, операција дискус херније, операције лигамената, итд.
  • пацијената са запаљенским реуматизмом (реуматоидни артритис, М. Бехтерев…), дегенеративним реуматизмом (артрозе, спондилозе, дископатије) ванзглобним реуматизмом (миозити, фиброзити, фибромијалгија)
  • пацијената са метаболичким обољењима (гихт, остеопороза)
  • пацијената са обољењима периферних крвних судова (облитерантна атерисклероза, компликације дијабетеса, варикозног синдрома, лимфедема…)

Приступ сваком пацијенту је строго индивидуалан уз примену посебног плана и програма лечења прилагођеном сваком појединцу при чему се води рачуна о телесним, душевним, духовним и социјалним потребама. Наш први задатак је побољшање квалитета живота наших пацијената и едукација о заштитним положајима кроз обављање активности свакодневног живота. Такође је веома важна и едукација чланова породица.

Како би били што бољи за оне због којих и постојимо, за наше пацијенте, сви чланови рехабилитационог тима (лекари, физиотерапеути, медицинске сестре, дефектолози, нутиционисти, помоћни радници на нези болесника итд.) су стални учесници едукација из комуникационих вештина и континуираних медицинских едукација. Посебна пажња се посвећује позитивној радној атмосфери и изузетно добрим професионалним и међуљудским односима свих чланова тима.

Уз примену најсавременијих модалитета балнеофизикалних процедура (хидритерапије, пелоидотерапије, светлосне терапије, електротерапије, механотерапије, термотерапије, магнетотерапије, електростимулације, кинезитерапије и др.) наш циљ је да успоставимо поверење наших пацијената и уверимо их да се на нашем одељењу бришу границе између лечења и уживања.

Служба за терапијски и рехабилитациони третман са електронеуромиографском дијагностиком

Електромионеурографија (ЕМНГ) је електрофизиолошка метода за испитивање функције периферних нерава и мишића. Електрична активност нерава мишића се визуализује на монитору апарата након стимулације нерава електричном струјом и након увођења иглене електроде у мишић. На основу анализе приказане активности нерава и мишића, закључујемо да ли је измењена функција мишића или нерава или је присутна удружена лезија.

Овим прегледом можемо проценити и степен лезије, као и локализацију лезије, што је значајно за избор модалитета лечења (медикаментно-физикална терапија или оперативно лечење). Пацијенти који се упућују на овај преглед су они који болују од болести интервертебралних дискуса, спондилозе цервикалне или лумбалне кичме, запаљенског реуматизнма, системских болести везивног ткива, дијабетес мелитуса, хроничне бубрежне инсуфицијенције, дисфункције штитне жлезде, AIDSа, трауматског оштећења нерава, као и пацијенти са непотпуним опоравком након оперативног лечења кичме или компресивних неуропатија. Заказивање прегледа у кабинету за ЕМНГ врше лекари специјалисти реуматологије, ортопедије или физикалне медицине и рехабилитације Института „Нишка Бања”.

Шеф службе: др Славиша Митић

Кабинет: др Младеновић Мирјана и др Саша Станчуловић