Институт у сусрет Светском дану борбе против остеопорозе

Светски дан борбе против остеопорозе сваке године прати кампања посвећена подизању свести о превенцији, дијагностици и лечењу остеопорозе и сродних мишићно-коштаних обољења. Циљ кампање је истаћи здравље костију и превенцију прелома на глобалну здравствену агенду и допрети до здравствених радника, медија, креатора политике, пацијената и шире јавности. Годишња кампања је јединствена прилика да се појединци и организације широм света уједине како би ставили у центар пажње остеопорозу. Овог 20. октобра мото кампање је „Предузмите мере за здравље костију („Take action for bone health”).

 

Tv Belami – др Розита Филипов

TV Kopernikus – др Соња Стојановић

Портал Нишке Вести

Портал Јужна Србија

Преломи услед остеопорозе имају разоран утицај на милионе људи широм света и резултирају огромним друштвено-економским трошковима за друштво и здравствене системе. Ипак, упркос ефикасном медицинском напретку у смањењу прелома, мањи број мушкараца и жена се лечи. Само 20% пацијената са остеопоротичним преломима је дијагностиковано или лечено од остеопорозе. Широм света, свака трећа жена и један од пет мушкараца старијих од 50 година ће имати остеопоротични прелом. Остеопороза узрокује да кости постану слабе и крхке, па се лако ломе – чак и као резултат мањег пада, удара, кијања или наглог покрета. Преломи који су изазавани остеопорозом могу бити опасни по живот, главни узрок бола и дуготрајне инвалидности.

Данас, у време пандемије Ковид-19, због компликација које овај вирус носи, још је значајније да обратимо пажњу на превенцију здравствених проблема које имају пацијенти оболели од остеопорозе.

5 КОРАКА ДО ЗДРАВИХ КОСТИ

1. ВЕЖБА

Редовно вежбајте – држите кости и мишиће у покрету. Најбоље су вежбе за ношење тежине, јачање мишића и вежбање равнотеже.

2. ИСХРАНА

Потрудите се да ваша исхрана буде богата хранљивим материјама здравим за кости. Калцијум, витамин Д и протеини су најважнији за здравље костију. Безбедно излагање сунцу помоћи ће вам да добијете довољно витамина Д.

3. ЖИВОТНИ СТИЛ

Избегавајте негативне животне навике. Одржавајте здраву телесну тежину, избегавајте пушење и прекомерно конзумирање алкохола.

4. ФАКТОРИ РИЗИКА

Сазнајте да ли имате факторе ризика. Обратите се свом лекару, посебно ако сте раније имали преломе, ако имате породичну историју остеопорозе или узимате посебне лекове који утичу на здравље костију.

5. ТЕСТИРАЊЕ И ТРЕТМАН

Тестирајте се и по потреби лечите. Ако сте у високом ризику, вероватно ће вам бити потребни лекови и промена животних навика како бисте се заштитили од прелома.

 

У Институту „Нишка Бањапацијенти са упутом изабраног лекара могу урадити мерење минералне коштане густине (остеодензитометрија) и друге дијагностичке методе за праћење губитка коштане масе. Такође, на нашем сајту налазе се вежбе за остеопорозу, које могу помоћи пацијентима који болују од остеопорозе да лакше савладају препреке у свакодневном животу.