Институт „Нишка Бања” обележио Светски дан срца

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У оквиру обележавања Светског дана срца 29. септембра, Институт за лечење и рехабилитацију „Нишка Бања” организовао је Дан отворених врата, где су грађани имали прилику да испробају физички тренинг на ергометар бициклу и таи-чи вежбе, али и да се информишу о начинима очувања здравља срца и крвних судова.

Јако је битно да скренемо пажњу и нагласимо колико је важно јачати свест о здравом срцу и крвним судовима. Институт за лечење и рехабилитацију „Нишка Бањато свакодневно ради, јер је то наш примарни задатак. Ово је сада још једна прилика да се на светском нивоу скрене пажња колико је важан здрав начин живота и очување срца. Пре свега важно је посветити се свом здрављу и срцу, проводити што више времена у природи и избегавати стрес. Све је то везано за здрав начин исхране, корекцију лоших животних навика, престанак пушења. Скрећемо пажњу на ове ствари јер их је лако модификовати. Важна је и редовна контрола крвног притиска, шећера и масноћа у крви, као и физичка активност”, навела је проф. др Марина Дељанин Илић и додала да Светска здравствена организација препоручује и слушање музике, јер музика ослобађа позитивне хормоне и уједно добро делује на срце.

„Потребно је да сваком пацијенту регулишемо повишен крвни притисак, треба да се потрудимо да ове факторе ризика сведемо на минимум, ниво масноће у границе нормале, као и телесну тежину, заправо све оно на шта можемо да утичемо. Ко има дијабетес мора да регулише шећер. Оно шта не треба заборавити је редовно узимање медикаментне терапије, али уз дозиран физички тренинг. То је суштина и основа свега ако желимо да имамо здрав живот”, поручио је др Бојан Илић.

Svetski dan srca

SVETSKI DAN SRCA 2022.

Kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrti. Institut Niška Banja obeležio Svetski dan srca