Институт „Нишка Бања” обележио Светски дан борбе против остеопорозе

Светски дан борбе против остеопорозе запослени у Институту „Нишка Бања“ обележили су као и сваке године 20. октобра. Кампања је била посвећена подизању свести о превенцији, дијагностици и лечењу остеопорозе, а њен мото био је „Кораком до здравља костију” („Step up for bone health”).

Овом приликом лекари Института су разговарати са заинтересованим суграђанима и дали им корисне савете о исхрани. Физиотерапеути су се потрудили да саветима и практичним приказом вежби помогну присутнима да науче како се упражњавањем правилне физичке активности може превенирати остеопорозу.

Као што је познато, непроменљиви наследни чиниоци (пол, раса) са једне стране, и неки спољни фактори на које можемо да утичемо, одређују максимум наше коштане густине, што је веома значајно за каснији период живота. Фактори ризика за остеопорозу су: породична анамнеза (остеопоротични прелом у породици), пол, године старости, мала телесна маса (БМИ<19кг/м2), неадекватна исхрана (исхрана сиромашна калцијумом и витамином Д), алкохол, цигарете, кафа (преко четири дневно), физичка неактивност, аменореја дужа од шест месеци, рана хируршка или природна менопауза пре 45 године, различите болести (хипертиреоза, хиперпаратиреоидизам, реуматоидни артритис, хронична бубрежна инсуфицијенција, хипогонадизам, тежак алкохолизам), употреба лекова (кортикостероида, антиепилептика, хепарина).

Живимо у времену пандемије вируса Ковид-19, који изазива велике компликација по здравље човека, па је због тога још значајније да обратимо пажњу на превенцију потенцијалних здравствених проблема који се могу јавити код пацијената оболелих од остеопорозе.

 

TV BELLE AMIE

ТВ ЗОНА ПЛУС „OKO” – гостовање др Розита Филипов

SVETSKI DAN BORBE PROTIV OSTEOPOROZE – OKO NIŠ – 18.10.2022

ТВ ЗОНА ПЛУС РЕПОРТАЖА

ПОРТАЛ НИШКЕ ВЕСТИ

„KORAKOM DO ZDRAVLJA“: Svaka treća žena i peti muškarac u svetu oboli od osteoporoze