ECHOSerbia2022

Трећи конгрес ехокардиографског удружења Србије са међународним учешћем – ECHOSerbia2022 одржан је 07. и 08. октобра 2022. године у Београду.


Научни програм конгреса састојао се од пленарних сесија и ехо-кардиографских радионица са приказима случајева.

У оквиру конгреса одржан је и акредитован EACVI HIT курс из области FoCUS срчаног ултразвука, док су у оквиру имиџинг кампуса реализоване ECHOS интерактивне радионице из различитих области ехо-кардиографије.


Из Института „Нишка Бања“ на конгресу су учествовали проф. др Марина Дељанин Илић и др Дејан Симоновић који су одржали три предавања из области дијастологије и плућног ултразвука.


Проф. др Марина Дељанин Илић је у оквиру сесије „Ехо дијалози о срчаној слабости” говорила о примени срчаног ултразвука у HFpEF: Eho u HFpEF.

У оквиру сесије „Напредне ехо технике на практичним примерима – 1. део” др Дејан Симоновић одржао је предавње: Дијастолни стрес ехо тест: коме, како и зашто? док је у оквиру сесије „Journal Club – најбоље из српске ехо-кардиологије” др Дејан Симоновић је презентовао и резултате из раније публикованих научних радова: Stress eho u HFpEF.