Европски конгрес срчане слабости 2022

У периоду од  21. до 24. маја 2022. године у Мадриду је одржан Европски конгрес срчане слабости (Heart Failure Congress 2022). У питању је конгрес који се сваке године одржава под окриљем Европског удружења кардиолога (European Society of Cardiology), а који поред кардиолога окупља интернисте, анестезиологе, кардиохирурге, као и лекаре других специјалности. Циљ конгреса је размена досадашњих искустава и презентовање новина у превенцији, дијагнози и лечењу оболелих од срчане слабости.

Због тренутне епидемиолошке ситуације конгрес је имао хибридни карактер: путем линка и уживо. Онај ко се одлучио за другу опцију могао је да ужива у прелепом сајмишту IFEMA Madrid (https://www.ifema.es/en). Седам сала било је посебно адаптирано за усмене презентације, док су постери били презентовани у великом холу где су биле смештене и фармацеутске компаније.

Наш Институт су на конгресу представљали професорка Марина Дељанин Илић, докторка Светлана Костић, професор Иван Тасић и доктор Милован Стојановић. Такође, међу присутнима је био и наш истакнути професор Стеван Илић, бивши директор наше Клинике за кардиологију и бивши декан Медицинског факултета у Нишу.

Доктор Милован Стојановић је имао е-постер презентацију:

Стојановић М, Дељанин Илић М, Илић С.: THE EFFECTS OF CARDIOVASCULAR REHABILITATION IN PATIENTS WITH REDUCED, MILDLY REDUCED, AND PRESERVED EJECTION FRACTION – DO THEY BENEFIT EQUALLY?