Годишњи конгрес Удружења реуматолога Србије

У периоду од 27. до 30. септембра 2023. године, одржан је Годишњи конгрес Удружења реуматолога Србије (УРЕС) и Удружења оболелих од реуматских болести Србије (ОРС) у Врњачкој Бањи.

Научни програм започео је предконгресним семинарем Бубрег у реуматским болестима, који је организован у сарадњи са Удружењем нефролога Србије. Садржај Конгреса реализован је кроз пленарна предавања, усмена саопштења и постер презентације оригиналних радова, две интерактивне радионице, сесије – Занимљиви случајеви из праксе и заједничке сесије Удружења реуматолога Србије и Удружења оболелих од реуматских болести.

Из Института „Нишка Бања” седам лекара учествовало је на конгресу. Професор др Бојана Стаменковић одржала је предавање на предконгресном семинару на тему Хиперурикемија и гихтПроф. др Соња Стојановићмр сци. мед. др Јован Недовић, проф. др Бојана Стаменковић, доц. др Валентина Живковић, др Јасмина Јоцић, др Јована Цветковић и др Новица Димић активно су, као предавачи, учествовали у интерактивној радионици Срце и реуматске болести.

Др Јасмина Јоцић и др Јована Цветковић представиле су своје радове у сесији усмених саопштења, док је др Новица Димић поделио интересантан случај из клиничке праксе у сесији о занимљивим случајевима. Професор др Бојана Стаменковић је такође презентовала књигу под називом Дегенеративне артропатије.

Професор др Соња Стојановић добила је награду за највећи научни и стручни допринос између два конгреса, док је др Јасмина Јоцић је добила награду за најбоље усмено саопштење оригиналног рада за свој рад на тему Неуропатски бол код пацијената са реуматоидним артритисом.

Од 1. октобра 2023. године функцију председника Удружења реуматолога Србије преузела је проф др Бојана Стаменковић.