Ако редовно контролишеш, касније нећеш морати да регулишеш

Још једном желимо да подсетимо све људе, и оне који су здрави, и они који имају неко кардиоваскуларно обољење, да је неопходно да воде рачуна о свом здрављу, да имају свест колико је важно да се пре свега превенира а онда, ако дође до болести, да се то здравље које је преостало, очува и даље унапреди”, поручила је директорка Института проф. др Марина Дељанин Илић уочи Светског дана срца који се од 2000. године сваког 29. септембра обележава широм света са циљем да информише људе да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти.

Да ли сте знали да је људско срце величине песнице и најјачи мишић у телу? Почело је да куца око три недеље након што сте били зачети и свакодневно, неуморно и истрајно, направи више од 100 000 откуцаја. Међутим, иако снажно, срце може постати рањиво од уобичајених фактора ризика као што су пушење, дијабетес, холестерол, неправилна исхрана или живот са високим крвним притиском. Када функције срца постану угрожене настаје кардиоваскуларна болест, широк појам који покрива било који поремећај система у чијем центру је срце.

„Зато је изузетно важно обратити пажњу на пропратне симптоме као што су главобоља, бол у грудима, зујање у ушима, једноставно обратити пажњу да нам организам шаље одређене сигнале који нису уобичајени и које нисмо имали у претходном периоду”, саветује директорка Института проф. др Марина Дељанин Илић.

Једна од активности коју је Институт организовао уочи овогодишњег Светског дана срца, била је и шетња дуж Стазама здрављаНачелник Клинике за кардиологију Института „Нишка Бањаприм. др Бојан Илић наводи да је умереност мајка мудрости. Шетња је главна превентива срчаних болести и кад год можете пешачите, јер регулисање крвног притиска, масноћа и шећера у крви не значи много без адекватне физичке активности, истакао је др Илић.

Кардиоваскуларне болести, укључујући болести срца, много се успешније могу лечити уколико се открију рано. Милиони људи широм света боре се да контролишу факторе ризика који доводе до кардиоваскуларних болести, али многи нису ни свесни да су под високим ризиком. Зато је изузетно важно упознати своје срце, његову природу и потребе, а онда и адекватно превенирати могућа кардиоваскуларна обољења.

Виши терапеут на Институту, Драгана Радовановић, саветује да јутарње вежбе истезања и дисања доприносе бољем и бржем буђењу, али и бољој припреми за предстојећи дан. Шетње стазама здравља, вежбе истезања, као и прилагођене Ai-Chi и Tai-Chi вежбе за кардиоваскуларне болеснике део су редовног програма кроз који Институт брине о здрављу срца својих пацијената. У Институту за лечење и рехабилитацију Нишка Бања могуће је обавити све неопходне анализе срца, а лекари и стручно особље Института ће Вам се у потпуности наћи на путу успостављања дијагнозе и оздрављења.