Прелом је некада први знак остеопорозе – тихог крадљивца костију

Кампањом посвећеном подизању свести о превенцији, дијагностици и лечењу остеопорозе, у Институту „Нишка Бања” 20. октобра је обележен Светски дан борбе против остеопорозе. „Градите боље кости” („Build better bones”) био је овогодишњи мото кампање.

Остеопороза узрокује да кости постану слабе и крхке, услед чега се лако ломе – чак и као резултат мањег пада, удара или наглог покрета. Преломи који су изазавани остеопорозом могу бити опасни по живот и главни узрок смањењa радне и свакодневних активности. „Сваким даном број пацијената се повећава. Остеопороза је болест која је неприметна. Често кажемо да је то тихи крадљивац костију, зато некада прелом буде први знак остеопорозе”, изјавила је др Розита Филипов, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације. Остеопороза посебно погађа жене јер смањење коштане густине код жена настаје раније, првенствено због менопаузе.

У Институту „Нишка Бања” обраћамо значајну пажњу на превенцију здравствених проблема пацијената оболелих од остеопорозеи овом приликом су лекари Института разговарали са заинтересованим пацијентима, дали им корисне савете о исхрани, а физиотерапеути су демонстрирали вежбе чијим се свакодневним упражњавањем успешно може превенирати остеопороза.

Густина кости гради се од детињства правилним уносом млечних производа, уносом калцијума и витамина Д. Густина кости достигне свој максимум између 25. и 30. година, након чега се тај ниво одржава, све док се густина не почне смањивати око 50. године, поручила је др Филиповa.

У Институту „Нишка Бања” пацијенти са упутом изабраног лекара могу извршити мерење минералне коштане густине – остеодензитометрија ради праћења губитка коштане масе. Такође, на нашем сајту се налазе вежбе за превенцију остеопорозе, које могу помоћи остеопорозним пацијентима да лакше савладају препреке у свакодневном животу.