ZAPOSLENI U INSTITUTU „NIŠKA BANJA“ OBELEŽILI SVETSKI DAN BORBE PROTIV OSTEOPOROZE

Svetski dan borbe protiv osteoporoze zaposleni u Institutu „Niška Banja“ obeležli su kao i svake godine 20. oktobra. Kampanja je bila posvećena podizanju svesti o prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze, a njen moto bio je „Korak do zdravlja kostiju”(„Step up for bone health”).

Tom prilikom podeljen je propagandni materijal i dati su korisni saveti o ishrani, a lekari Instituta su razgovarati sa zainteresovanim sugrađanima. Fizioterapeuti su savetima i praktičnim prikazom vežbi pomogli da prisutni nauče kako da se upražnjavanjem pravilne fizičke aktivnosti i time preveniraju ovu bolest.

Kao što je poznato nepromenljivi nasledni činioci (pol, rasa) sa jedne strane, i neki spoljni faktori  na koje možemo da utičemo, određuju maksimum naše koštane gustine, što je veoma značajno za kasniji period života. Faktori rizika za osteoporozu su: porodična anamneza (osteoporotični prelom u porodici), pol, godine starosti, mala telesna masa (BMI<19kg/m2), neadekvatna ishrana (ishrana siromašna kalcijumom i vitaminom D), alkohol, cigarete, kafa (preko četiri dnevno), fizička neaktivnost, amenoreja duža od šest meseci, rana hirurška ili prirodna menopauza pre 45 godine, različite bolesti (hipertireoza, hiperparatireoidizam, reumatoidni artritis, hronična bubrežna insuficijencija, hipogonadizam, težak alkoholizam…), upotreba lekova (kortikosteroida, antiepileptika, heparina…)

Živimo u vremenu pandemije virusa Сovid 19, koji izaziva velike komplikacija po zdravlje čoveka, pa je zbog toga još značajnije da obratimo pažnju na prevenciju potencijalnih zdravstvenih problema, koji se mogu javiti kod pacijenata obolelih od osteoporoze.

Svetski dan borbe protiv osteoporoze – linkovi reporataža i objava:

TV BELLE AMIE

TV ZONA PLUS „OKO“ – gostovanje dr Rozita Filipov

TV ZONA PLUS – Reportaža

TV KOPERNIKUS

PORTAL NIŠKE VESTI