IZVEŠTAJ PODRUŽNICE NIŠ povodom obeležavanja 12. oktobra – Svetskog dana borbe protiv artritisa 2022. godine

Ove godine obeležili smo Svetski dan borbe protiv artritisa – 12. oktobar u Niškoj Banji na platou ispred stacionara Zelengora. Ovaj dan se obeležava u celom svetu, a kod nas u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i u Niškoj Banji. Ovaj dan obeležavamo kao i svake godine u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) Podružnice Niš, uz podršku Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja.

Svetski dan borbe protiv artritisa se obeležava pod sloganom „RheumaPainPoint“ („Identifikacija bolnih tačaka“), rečenica koja nam skreće pažnju da pored bola ima i drugih problema sa kojima se suočavaju oboleli od reumatskih bolesti. Najaktivniji članovi podružnice Niš okupili su se u Niškoj Banji kako bi sve pripremili za početak programa i predavanja na otvorenom. Šarenilo balona, štand sa brošurama i flajerima i prelep sunčan dan, članovima i prolaznicima upotpunili su sliku i značaj ovog okupljanja. U publici je bilo članova Udruženja, lekara, medicinskog osoblja, obolelih iz stacionara u Niškoj Banji, šetača i predestavnika medija koji su snimali celokupni događaj.

Program je počeo tačno u 10h. Nakon uvodne i pozdravne reči predsednice podružnice Niš prisutnima se obratio Mr sci med. dr Jovan Nedović, načelnik reumatologije Instituta Niška Banja. Govorio je o sistemskim bolestima zglobova i o najsavremenijim lekovima i metodama lečenja, poboljšanju kvaliteta lečenja i kvaliteta života obolelih. Nakon izlaganja dr Nedovića imali smo druženje, razgovor, a zatim su se prisutni poslužili slatkišima i osvežavajućim napicima. Date su izjave medijima sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na postojanje velikog broja osoba koje su obolele od reumatskih bolesti i na mogućnosti prevencije ili bar odlaganja reumatskih bolesti, kao i načina lečenja i rehabilitacije obolelih.

Članovi Udruženja su se fotografisali kako bi imali lepu uspomenu. Mnogi su došli sa članovima svoje porodice. Podrška je izuzetno značajna i neophodna. Ovakva druženja i razmena iskustava su veoma važna, kako za nas, tako i za članove naših porodica.

Izveštaj izradila:
Danijela Janković dipl. inž. tehnol.
Predsednica podružnice Niš Udruženja ORS