Izveštaj sa Svetskog dana obolelih od artritisa,u organizaciji udruženja ORS

IZVEŠTAJ PODRUŽNICE NIŠ povodom obeležavanja 12. oktobra – Svetskog dana borbe protiv artritisa

2021. godine

Svetski dan borbe protiv artritisa – 12. oktobar se obeležava u celom svetu. Ove godine uglavnom kao on – line predavanja i oglašavanja putem medija. U skaldu sa trenutnom situacijom pandemije korona virusa COVID – 19 članovi podružnice Niš su organizovali obeležavanje ovog dana sa malim brojem aktivista u kancelariji 23 (kancelariji koju trenutno koristi helper – pomoćnik pacijentima ORS-a) u Zelengori.

Svetski dan borbe protiv artritisa obeležavamo pod sloganom „Time2Work“ („Vreme je za posao“). Zapošljavanje obolelih od reumatskih bolesti je važno i može pomoći u borbi protiv bolesti i povećanju ukupnog zdravstvenog stanja i kvaliteta života. Najaktivniji članovi podružnice Niš okupili su se u Niškoj Banji kako bi sve pripremili za početak programa. S obzirom na pojačan oprez zbog virusa COVID – 19, skup se održao uz poštovanje  propisanih preventivnih mera, obavezno nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance. Program je počeo tačno u 10h. Nakon uvodne i pozdravne reči predsednice podružnice Niš, prisutnima se obratio Mr sci med. dr Jovan Nedović, načelnik reumatologije Instituta Niška Banja. Govorio je o učestalosti reumatskih oboljenja, faktorima rizika kao što su: gojaznost, prekomerna fizička aktivnost, ali i neaktivnost, kao i profesija sa ponavljanjem identičnih pokreta u toku radnog veremena. Bilo je reči o poboljšanju kvaliteta lečenja i kvaliteta života obolelih, kao i očuvanja radne sposobnosti. Prisutni su bili mediji televizije belle amie, koji su snimili ovaj događaj i za koji su dr Nedović i predsednica podružnice dali izjavu. Nakon izlaganja dr Nedovića imali smo druženje, razgovor, a zatim su se prisutni poslužili slatkišima i osvežavajućim napicima. Marija Stojanović je aktivnim članovima uručila olovke i pamučne zaštitne maske sa logoom Udruženja – ORS. S obzirom da su zaštitne maske bile obavezne za ovaj skup, bio je i lep povod da se članovima ovim gestom poruči da Udruženje misli i brine za svoje članove. Bilo je reči o brošuri koja je nedavno izdata i podelili je prisutnim članovima. To je Priručnik za ishranu u sprečavanju nastanka i lečenju bolesti koju je napisala Doc. dr sci med Vera Milić.

U prijatnoj atmosferi kancelarije ukrašene šarenim balonima članovi Udruženja su nastavili druženje i fotografisali veseli dobro organizovani skup kako bismo imali lepu uspomenu. Svi su se osmehivali  i pored zaštitnih maski i bili svesni da su ovakva druženja lek i da su značajna za sve nas. Jedino tako možemo da postanemo vidljivi i da podignemo svest javnosti o postojanju velikog broja ljudi našeg društva koji imaju zdravstveni problem, koji ukoliko se ne leči može dovesti do invaliditeta. Nastavićemo sa dobrim radom u nadi da našim angažovanjem poboljšavamo i olakšavamo položaj naših članova.

Izveštaj izradila:

Danijela Janković, dipl. inž. tehn. Predsednica podružnice Niš Udruženja ORS