INSTITUT „NIŠKA BANJA“ U SUSRET SVETSKOM DANU BORBE PROTIV OSTEOPOROZE

Institut “Niška Banja” obeležio je 20. oktobra – Svetski dan borbe protiv osteoporoze, organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja  zdravlja kostiju,  uz  poštovanje svih preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Tv Belami –dr Rozita Filipov

TV Kopernikus-dr Sonja Stojanović

Portal Niške vesti

Portal Južna Srbija info

Svetski dan borbe protiv osteoporoze koji se obeležava 20. oktobra svake godine, je kampanja posvećena podizanju  svesti o prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze i srodnih mišićno -koštanih oboljenja. Cilj je staviti zdravlje kostiju i prevenciju preloma na globalnu zdravstvenu agendu i dopreti do zdravstvenih radnika, medija, kreatora politike, pacijenata i šire javnosti. Godišnja kampanja je jedinstvena je prilika kada se pojedinci i organizacije širom sveta ujedine kako bi stavili u centar pažnje bolest. Moto kampanje je „Preduzmite mere za zdravlje kostiju“ (“Take action for bone health”).

Prelomi usled osteoporoze imaju razoran uticaj na milione ljudi širom sveta i rezultiraju ogromnim društveno-ekonomskim troškovima za društvo i zdravstvene sisteme. Ipak, uprkos efikasnom medicinskom napretku u smanjenju preloma, manji broj muškaraca i žena se leči. Samo 20% pacijenata sa osteoporotičnim prelomima je dijagnostikovano ili lečeno od osteoporoze..

Širom sveta, svaka treća žena i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina će imati osteoporotični prelom. Osteoporoza uzrokuje da kosti postanu slabe i krhke, pa se lako lome – čak i kao rezultat manjeg pada, udara, kijanja ili naglog pokreta. Prelomi koji su izazavani osteoporozom mogu biti opasni po život i glavni uzrok bola i dugotrajne invalidnosti.

Danas u vreme pandemije Сovid 19, zbog komplikacija koje ovaj virus nosi, još je značajnije da obratimo pažnju na prevenciju zdravstvenih problema koje imaju pacijenti oboleli od osteoporoze.

5 KORAKA DO ZDRAVIH KOSTI

1. VEŽBA

Redovno vežbajte – držite kosti i mišiće u pokretu. Najbolje su vežbe za nošenje težine, jačanje mišića i vežbanje ravnoteže.

2. ISHRANA

Uverite se da je vaša ishrana bogata hranljivim materijama zdravim za kosti. Kalcijum, vitamin D i proteini su najvažniji za zdravlje kostiju. Sigurno izlaganje suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D.

3.ŽIVOTNI STIL

Izbegavajte negativne životne navike. Održavajte zdravu telesnu težinu, izbegavajte pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.

4. FAKTORI RIZIKA

Saznajte da li imate faktore rizika. Obratite se svom lekaru, posebno ako ste ranije imali prelom, ako ste imali porodičnu istoriju osteoporoze ili uzimate posebne lekove koji utiču na zdravlje kostiju

5. TESTIRANJE I TRETMAN

Testirajte se i po potrebi lečite. Ako ste u visokom riziku, verovatno će vam biti potrebni lekovi i promena života kako biste se zaštitili od preloma.

U Institutu „Niška Banja“ pacijenti sa uputom izabranog lekara mogu uraditi merenje mineralne koštane gustine (osteodenzitometrija) i druge dijagnostičke metode za praćenje gubitka koštane mase. Takođe na našem sajtu www.radonnb.co.rsnalaze se vežbe za osteoporozu, koje mogu pomoći pacijentima koji boluju od osteoporoze da lakše savladaju prepreke u svakodnevnom životu.