Svetski dan borbe protiv artritisa

Svetski dan borbe protiv artitisa – 12. oktobar, pod sloganom „Sve je u vašim rukama“, se obeležava u celom svetu, uglavnom kao on-line predavanja i oglašavanjanom putem medija. U cilju sprečavanja širenja pandemije, ove godine je Svetski dan borbe protiv artitisa održan na otvorenom prostoru, ispred obnovljenog platoa, Instituta za lečenje i rehabilitaciju, stacionara ,,Zelengora” u Niškoj Banji. Skup je održan dan ranije (nedelja) da bi se pridružilo što više članova iz radnog okruženja. Okupljanju su prisustvovali: članovi udruženja, članovi porodica obolelih kao podrška udruženju, lekari, medicinsko osoblje, prijatelji i oboleli iz stacionara u Niškoj Banji.
Kako epidemiološke mere nalažu, svi prisutni su nosili maske, koje su bile posebno dizajnirane sa loogom udruženja. Ovom okupljanju su prisustvovale i dve niške televizije, koje su ceo događaj snimale i kasnije emitovale lepe priloge o samom događaju. Za televiziju su govorili dr Jovan Nedović i predsednica podružnice ORS-a u Nišu Danijela Janković.
Predsednica podružnice ORS-a u Nišu, otvorila je ovaj skup, objasnila cilj i svrhu udruženja, kako se povećava broj članova i koliko je važna komunikacija u grupi u doba pandemije. Ovaj događaj je posebno uveličao Mr sci med. dr Jovan Nedović, načelnik reumatologije Niška Banja, svojim prisustvom. Dr Jovan Nedović se obratio prisutnima i govorio koliko je važno da se pacijenti organizuju i ostvare bolju komunikaciju i razumevanje sa lekarima. On je govorio o bolestima reumatoidnog artitisa i načinu lečenja, poboljšanju kvaliteta lečenja i kvaliteta života obolelih, kao i očuvanja radne sposobnosti.
Članica udruženja Tatjana Petrović – Tajči podelila je divne crteže članovima koje je crtala po želji članova ORS-a za vreme vanrednog stanja. Članovi udruženja su iskoristili lep dan za razgovor sa lekarima, razmenili lična iskustva sa ostalim članovima, a najviše se fotografisali kako bi ovaj skup memorisali u sećanjima. Uz pristojno posluženje i podele materijala ORS-a, skup se polako završavao sa još ponekom diskusijom i pričom članova sa prolaznicima u Banji, koji je privukao topao osmeh i veseo razgovor u ovom toplom jesenjem danu.

Izveštaj sačinila:

Jelena Dimitrijević
kćerka člana Ivice Dimitrijević