SVETSKI DAN BORBE PROTIV OSTEOPOROZE

Svetski dan osteoporoze, 20. oktobra svake godine, obeležava jednogodišnju kampanju posvećenu podizanju globalne svesti o prevenciji, dijagnozi i lečenju osteoporoze. Cilј svetskog dana osteoporoze je da sama bolest i  prevencija preloma postanu globalni zdravstveni prioritet obraćajući se zdravstvenim radnicima, medijima, kreatorima politike, pacijentima i široj javnosti.

Osteoporozu karakteriše poremećaj građe kostiju koju nastaje kao posledica smanjenja koštane mase, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima.

Promena koštane građe u osteoporozi koja uzrokuje povećanu koštanu fragilnost

Osteoporoza je sve veći globalni problem: u svetu prelomi pogađaju svaku treću ženu i svakog petog muškarca starijeg od 50 godina. Prema procenama u Srbiji od osteoporoze boluje oko 600000 lјudi, uglavnom žena.

Naslov ovogodišnje kampanje je „TO JE OSTEOPOROZA“ , i realizovaće se kroz  vizuelne prikaze i priče stvarnih lјudi koji žive sa osteoporozom u svim regionima sveta.

Kampanja će naglasiti direktnu vezu između osteoporoze („tihog kradlјivca kostiju“) i slomlјenih kostiju, koje imaju ozbilјan uticaj na život u smislu bola, invaliditeta, potrebe za tuđom negom i pomoći. Takođe će se fokusirati na osteoporozu kao „porodičnu stvar“, istićući činjenicu da porodični negovatelјi često nose najveći teret nege što menja kavlitet života cele porodice a ne samo obolelog.

Osteoporotski prelom kičmenog pršlјena i kuka-najčešće i najozbilјnije komplikacije osteoporoze

Klјučne poruke Svetskog dana osteoporoze 2020

  1. Osteoporoza je osnovni uzrok bolnih, iscrplјujućih i po život opasnih slomlјenih kostiju – poznatih kao fragilne frakture.
  2. Osteoporoza pogađa celu porodicu – članovi porodice često snose teret nege
  3. Ako je jedan od vaših roditelјa imao osteoporozu ili frakturu kuka, ovo može povećati vaš rizik od razvoja bolesti. Proverite sopstveni rizik.
  4. Preduzmite rane mere za prevenciju! Prevencija počinje u mladosti: redovna fizička aktivnost, dovolјno vitamina D, korekcija loših životnih navika (pušenje, alkohol, ishrana)…

Zdravlјe kostiju tiče se cele porodice – osigurajte da vaša porodica održava zdrav životni stil