ЗАПОСЛЕНИ У ИНСТИТУТУ „НИШКА БАЊА“ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗЕ

Светски дан борбе против остеопорозе запослени у Институту „Нишка Бања“ обележли су као и сваке године 20. октобра. Кампања је била посвећена подизању свести о превенцији, дијагностици и лечењу остеопорозе, а њен мото био је „Корак до здравља костију”(„Степ уп фор боне хеалтх”).
Том приликом подељен је пропагандни материјал и дати су корисни савети о исхрани, а лекари Института су разговарати са заинтересованим суграђанима. Физиотерапеути су саветима и практичним приказом вежби помогли да присутни науче како да се упражњавањем правилне физичке активности и тиме превенирају ову болест.
Као што је познато непроменљиви наследни чиниоци (пол, раса) са једне стране, и неки спољни фактори на које можемо да утичемо, одређују максимум наше коштане густине, што је веома значајно за каснији период живота. Фактори ризика за остеопорозу су: породична анамнеза (остеопоротични прелом у породици), пол, године старости, мала телесна маса (БМИ<19кг/м2), неадекватна исхрана (исхрана сиромашна калцијумом и витамином Д), алкохол, цигарете, кафа (преко четири дневно), физичка неактивност, аменореја дужа од шест месеци, рана хируршка или природна менопауза пре 45 године, различите болести (хипертиреоза, хиперпаратиреоидизам, реуматоидни артритис, хронична бубрежна инсуфицијенција, хипогонадизам, тежак алкохолизам…), употреба лекова (кортикостероида, антиепилептика, хепарина…)
Живимо у времену пандемије вируса Совид 19, који изазива велике компликација по здравље човека, па је због тога још значајније да обратимо пажњу на превенцију потенцијалних здравствених проблема, који се могу јавити код пацијената оболелих од остеопорозе.

Živimo u vremenu pandemije virusa Сovid 19, koji izaziva velike komplikacija po zdravlje čoveka, pa je zbog toga još značajnije da obratimo pažnju na prevenciju potencijalnih zdravstvenih problema, koji se mogu javiti kod pacijenata obolelih od osteoporoze.

Светски дан борбе против остеопорозе – линкови репоратажа и објава:

TV BELLE AMIE

ТВ ЗОНА ПЛУС „OKO“ – гостовање др Розита Филипов

ТВ ЗОНА ПЛУС РЕПОРТАЖА

ТВ КОПЕРНИКУС

ПОРТАЛ НИШКЕ ВЕСТИ