ИЗВЕШТАЈ ПОДРУЖНИЦЕ НИШ поводом обележавања 12. октобра – Светског дана борбе против артритиса 2022. године

Ове године обележили смо Светски дан борбе против артритиса – 12. октобар у Нишкој Бањи на платоу испред стационара Зеленгора. Овај дан се обележава у целом свету, а код нас у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и у Нишкој Бањи. Овај дан обележавамо као и сваке године у организацији Удружења оболелих од реуматских болести Србије (ОРС) Подружнице Ниш, уз подршку Института за лечење и рехабилитацију Нишка Бања.

Светски дан борбе против артритиса се обележава под слоганом „РхеумаПаинПоинт“ („Идентификација болних тачака“), реченица која нам скреће пажњу да поред бола има и других проблема са којима се суочавају оболели од реуматских болести. Најактивнији чланови подружнице Ниш окупили су се у Нишкој Бањи како би све припремили за почетак програма и предавања на отвореном. Шаренило балона, штанд са брошурама и флајерима и прелеп сунчан дан, члановима и пролазницима употпунили су слику и значај овог окупљања. У публици је било чланова Удружења, лекара, медицинског особља, оболелих из стационара у Нишкој Бањи, шетача и предеставника медија који су снимали целокупни догађај.

Програм је почео тачно у 10х. Након уводне и поздравне речи председнице подружнице Ниш присутнима се обратио Мр сци мед. др Јован Недовић, начелник реуматологије Института Нишка Бања. Говорио је о системским болестима зглобова и о најсавременијим лековима и методама лечења, побољшању квалитета лечења и квалитета живота оболелих. Након излагања др Недовића имали смо дружење, разговор, а затим су се присутни послужили слаткишима и освежавајућим напицима. Дате су изјаве медијима са циљем да се скрене пажња јавности на постојање великог броја особа које су оболеле од реуматских болести и на могућности превенције или бар одлагања реуматских болести, као и начина лечења и рехабилитације оболелих.

Чланови Удружења су се фотографисали како би имали лепу успомену. Многи су дошли са члановима своје породице. Подршка је изузетно значајна и неопходна. Оваква дружења и размена искустава су веома важна, како за нас, тако и за чланове наших породица.

Извештај израдила:
Данијела Јанковић дипл. инж. технол.
Председница подружнице Ниш Удружења ОРС