Извештај са „3. конгрес Ехокардиографског удружења Србије са међународним учешћем” – ECHOSerbia2022

Трећи конгрес ехокардиографског удружења Србије са медународним учешћем – ECHOSerbia2022 одржан је од 07. до 08. октобра 2022. године у Београду.


Научни програм конгреса састојао се од пленарих сесија и ехо-кардиографских радионица са приказима случајева.

У оквиру конгреса је одржан и акредитован EACVI HIT курс из области FoCUS срчаног ултразвука док су у оквиру имиџинг кампуса реализоване ECHOS интерактивне радионице из различитих области ехо-кардиографије.


Из Института „Нишка Бања“ у раду конгреса учествовала су 2 лекара: проф. др Марина Дељани Илић и др Дејан Симоновић који су одржали 3 предавања из области дијастологије и плућног ултразвука:
Проф. др Марина Дељанин Илић је у оквиру сесије „Ехо дијалози о срчаној слабости“ говорила о примени срчаног ултразвука у HFpEF: Eho u HFpEF.


У оквиру сесије „Напредне ехо технике на практичним примерима – 1. део“ др Дејан Симоновић је одржао предавње: Дијастолни стрес ехо тест: коме, како и зашто?


У оквиру сесије „Journal Club – најбоље из српске ехо-кардиологије“ др Дејан Симоновић је презентовао резултате из раније публикованих научних радова: Stress eho u HFpEF.