Институт „Нишка Бања“ обележио Светски дан срца

У оквиру обележавања Светског дана срца 29.09.2022., Институт за лечење и рехабилитацију „Нишка Бања“ организовао је Дан отворених врата, где су грађани имали прилику да испробају физички тренинг на ергометар бициклу и таи-чи вежбе, и да се информишу о начинима очувања здравља срца и крвних судова.

“Јако је битно да скренемо пажњу и нагласимо колико је важно јачати свест о здравом срцу и крвним судовима. Институт за лечење и рехабилитацију „Нишка Бања“ то свакодневно ради, јер је то наш примарни задатак. Ово је сада још једна прилика да се на светском нивоу скрене пажња колико је важан здрав начин живота и очување срца. Пре свега важно је посветити се свом здрављу, срцу и природи и избегавати стрес. Све је то везано за здрав начин исхране, корекцију лоших животних навика, престанак пушења. Скрећемо пажњу на то, јер је то лако да се модификује. Важна је и добра контрола крвног притиска, шећера и масноћа у крви и наравно физичка активност“, навела је проф. др Марина Дељанин Илић и додала да Светска здравствена организација препоручује и слушање музике, јер музика ослобађа позитивне хормоне и уједно добро делује.

“Потребно је да сваком пацијенту регулишемо повишен крвни притисак, треба да се потрудимо да те факторе ризика сведемо у границе нормале, ниво масноће у границе нормале, као и телесну тежину. Све оно на шта можемо да утичемо. Ко има дијабетес мора да регулише шећер. Оно шта не треба заборавити је редовно узимање медикаментне терапије, али уз дозиран физички тренинг. То је суштина и основа свега ако желимо да имамо један здрав живот“, поручио је др Бојан Илић.