Извештај са Светског дана оболелих од артритиса, у организацији удружења ОРС

ИЗВЕШТАЈ ПОДРУЖНИЦЕ НИШ поводом обележавања 12. октобра – Светског дана борбе против артритиса 2021. године

Светски дан борбе против артритиса – 12. октобар се обележава у целом свету. Ове године углавном као он – лине предавања и оглашавања путем медија. У скалду са тренутном ситуацијом пандемије корона вируса COVID – 19 чланови подружнице Ниш су организовали обележавање овог дана са малим бројем активиста у канцеларији 23 (канцеларији коју тренутно користи хелпер – помоћник пацијентима ОРС-а) у Зеленгори.

Светски дан борбе против артритиса – 12. октобар се обележава у целом свету. Ове године углавном као он – лине предавања и оглашавања путем медија. У скалду са тренутном ситуацијом пандемије корона вируса COVID – 19 чланови подружнице Ниш су организовали обележавање овог дана са малим бројем активиста у канцеларији 23 (канцеларији коју тренутно користи хелпер – помоћник пацијентима ОРС-а) у Зеленгори. Светски дан борбе против артритиса обележавамо под слоганом „Time2Work“ („Време је за посао“). Запошљавање оболелих од реуматских болести је важно и може помоћи у борби против болести и повећању укупног здравственог стања и квалитета живота. Најактивнији чланови подружнице Ниш окупили су се у Нишкој Бањи како би све припремили за почетак програма. С обзиром на појачан опрез због вируса COVID – 19, скуп се одржао уз поштовање прописаних превентивних мера, обавезно ношење заштитних маски и држање физичке дистанце. Програм је почео тачно у 10х. Након уводне и поздравне речи председнице подружнице Ниш, присутнима се обратио Мр сци мед. др Јован Недовић, начелник реуматологије Института Нишка Бања. Говорио је о учесталости реуматских обољења, факторима ризика као што су: гојазност, прекомерна физичка активност, али и неактивност, као и професија са понављањем идентичних покрета у току радног веремена. Било је речи о побољшању квалитета лечења и квалитета живота оболелих, као и очувања радне способности. Присутни су били медији телевизије belle amie, који су снимили овај догађај и за који су др Недовић и председница подружнице дали изјаву. Након излагања др Недовића имали смо дружење, разговор, а затим су се присутни послужили слаткишима и освежавајућим напицима. Марија Стојановић је активним члановима уручила оловке и памучне заштитне маске са логоом Удружења – ОРС. С обзиром да су заштитне маске биле обавезне за овај скуп, био је и леп повод да се члановима овим гестом поручи да Удружење мисли и брине за своје чланове. Било је речи о брошури која је недавно издата и поделили је присутним члановима. То је Приручник за исхрану у спречавању настанка и лечењу болести коју је написала Доц. др сци мед Вера Милић.

У пријатној атмосфери канцеларије украшене шареним балонима чланови Удружења су наставили дружење и фотографисали весели добро организовани скуп како бисмо имали лепу успомену. Сви су се осмехивали и поред заштитних маски и били свесни да су оваква дружења лек и да су значајна за све нас. Једино тако можемо да постанемо видљиви и да подигнемо свест јавности о постојању великог броја људи нашег друштва који имају здравствени проблем, који уколико се не лечи може довести до инвалидитета. Наставићемо са добрим радом у нади да нашим ангажовањем побољшавамо и олакшавамо положај наших чланова.

Извештај израдила:

Данијела Јанковић, дипл. инж. техн. Председница подружнице Ниш Удружења ОРС