Светски дан борбе против артритиса

Светски дан борбе против артитиса – 12. октобар, под слоганом „Све је у вашим рукама“, се обележава у целом свету, углавном као on-line предавања и оглашавањаном путем медија. У циљу спречавања ширења пандемије, ове године је Светски дан борбе против артитиса одржан на отвореном простору, испред обновљеног платоа, Института за лечење и рехабилитацију, стационара ,,Зеленгора” у Нишкој Бањи. Скуп је одржан дан раније (недеља) да би се придружило што више чланова из радног окружења. Окупљању су присуствовали: чланови удружења, чланови породица оболелих као подршка удружењу, лекари, медицинско особље, пријатељи и оболели из стационара у Нишкој Бањи.

Како епидемиолошке мере налажу, сви присутни су носили маске, које су биле посебно дизајниране са loogom удружења. Овом окупљању су присуствовале и две нишке телевизије, које су цео догађај снимале и касније емитовале лепе прилоге о самом догађају. За телевизију су говорили др Јован Недовић и председница подружнице ОРС-а у Нишу Данијела Јанковић.

Председница подружнице ОРС-а у Нишу, отворила је овај скуп, објаснила циљ и сврху удружења, како се повећава број чланова и колико је важна комуникација у групи у доба пандемије. Овај догађај је посебно увеличао Мр сци мед. др Јован Недовић, начелник реуматологије Нишка Бања, својим присуством. Др Јован Недовић се обратио присутнима и говорио колико је важно да се пацијенти организују и остваре бољу комуникацију и разумевање са лекарима. Он је говорио о болестима реуматоидног артитиса и начину лечења, побољшању квалитета лечења и квалитета живота оболелих, као и очувања радне способности.

Чланица удружења Татјана Петровић – Тајчи поделила је дивне цртеже члановима које је цртала по жељи чланова ОРС-а за време ванредног стања. Чланови удружења су искористили леп дан за разговор са лекарима, разменили лична искуства са осталим члановима, а највише се фотографисали како би овај скуп меморисали у сећањима. Уз пристојно послужење и поделе материјала ОРС-а, скуп се полако завршавао са још понеком дискусијом и причом чланова са пролазницима у Бањи, који је привукао топао осмех и весео разговор у овом топлом јесењем дану.

 

Извештај сачинила:

Јелена Димитријевић

кћерка члана Ивице Димитријевић