СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗЕ

Светски дан остеопорозе, 20. октобра сваке године, обележава једногодишњу кампању посвећену подизању глобалне свести о превенцији, дијагнози и лечењу остеопорозе. Циљ светског дана остеопорозе је да сама болест и превенција прелома постану глобални здравствени приоритет обраћајући се здравственим радницима, медијима, креаторима политике, пацијентима и широј јавности.
Oстеопорозу карактерише поремећај грађе костију коју настаје као последица смањења коштане масе, због чега кости постају крте и подложне преломима.

Промена коштане грађе у остеопорози која узрокује повећану коштану фрагилност

Остеопороза је све већи глобални проблем: у свету преломи погађају сваку трећу жену и сваког петог мушкарца старијег од 50 година. Према проценама у Србији од остеопорозе болује око 600000 људи, углавном жена.

Наслов овогодишње кампање је „ТО ЈЕ ОСТЕОПОРОЗА“ , и реализоваће се кроз  визуелне приказе и приче стварних људи који живе са остеопорозом у свим регионима света.

Кампања ће нагласити директну везу између остеопорозе („тихог крадљивца костију“) и сломљених костију, које имају озбиљан утицај на живот у смислу бола, инвалидитета, потребе за туђом негом и помоћи. Такође ће се фокусирати на остеопорозу као „породичну ствар“, истићући чињеницу да породични неговатељи често носе највећи терет неге што мења кавлитет живота целе породице а не само оболелог.

Остеопоротски прелом кичменог пршљена и кука-најчешће и најозбиљније компликације остеопорозе

Кључне поруке Светског дана остеопорозе 2020

  1. Остеопороза је основни узрок болних, исцрпљујућих и по живот опасних сломљених костију – познатих као фрагилне фрактуре.
  2. Остеопороза погађа целу породицу – чланови породице често сносе терет неге
  3. Ако је један од ваших родитеља имао остеопорозу или фрактуру кука, ово може повећати ваш ризик од развоја болести. Проверите сопствени ризик.
  4. Предузмите ране мере за превенцију! Превенција почиње у младости: редовна физичка активност, довољно витамина Д, корекција лоших животних навика (пушење, алкохол, исхрана)…

Здравље костију тиче се целе породице – осигурајте да ваша породица одржава здрав животни стил