Извештај са Годишњег Конгреса Америчког удружења реуматолога – ACR 2019

2019 ACR/ARHP годишњи конгрес, организован је од стране Америцког  удружења реуматолога у главном граду  државе Џорџије, Атланти, од 08 – 13. новембра 2019. Године. Конгресу је присутвовало преко 16000 реуматолога, здравствених техничара  и  преко  170 фармацеутских куца из више од 100 земаља САД и Европе.

Основано 1934. године, АЦР удружење броји преко 9500 лекара, других здравствених радника и научника широм света и подржава и побољшава едукацију, истраживања и клинички, практичан рад својих чланова. На конгресу се сваке године почетком новембра месеца промовишу најновија научна достигнућа, иновације у сфери медицине и фармацеутике  и  помаже решавање одређених клиничких проблема уз тимски приступ. Присуство конгресу је условљено регистрацијом за научне сесије, оралне презентације најбољих радова, постер презентације, постер туре са водичем, награђене презентације и друге догађаје. Официјални језик конгреса је енглески.

На конгресу је изнесено преко 500 предавања по позиву, радионица, едукативних семинара, преко 3000 најбољих, посебно изабраних абстраката. Одржано је 20 симпозијума од стране фармацеутских куца и 12 едукативних иновативних симпозијума са новим лековима- биолошким, биосличним и усмереним синтетским лековима, који се користе у различитим областима  реуматологије данас.

Сваки ACR/ARHP конгрес је фасцинантан, непоновљив догађај за реуматолога, нови стимуланс за даље бављење струком и науком, подстрек за нове идеје и  планове који су усмерени ка новим научним достигнућима  и наравно, користан уџбеник за побољшање квалитета клиничког рада са најважнијим циљем који подразумева свакодневну несебичну помоћ реуматским болесницима.

Из нашег Института у раду конгреса је учествовала доц. др Бојана Стаменковић.