• Lekovitost
  Topla lekovita voda Niške Banje sa prosečnom temperaturom od 37C prirodno obogaćena gasom radona, u kombinacijama sa drugim terapijama pomaže kod lečenja:
  kardiovaskularnih oboljenja, svih oblika povišenog krvnog pritiska, reumatskih oboljenja, izuzetno povoljno deluje na rehabilitacije stanja nakon:
  preloma kostiju i iščašenja zglobova, centralne oduzetosi i operacija kičme oštećenja krvnih sudova i dr.
 • Banjski medicinski dan obuhvata
  - Smeštaj
  - Ishranu
  - Lečenje i dijagnostiku (test opterećenja, određene laboratorijske analize koje ulaze u cenu banjskog dana)
  - terapijske procedure koje ulaze u cenu banjskog dana
 • Smeštaj
  Institut "Niška Banja" raspolaže sledećim smeštajnim kapacitetima:
  - Stacionar Radon - 300 ležaja
  - Stacionar Zelengora - 160 ležaja
  - Stacionar Terme - 100 ležaja

DIJAG.SRODNE GRUPE

Turistička ponuda Niške Banje

Niška Banja i njena okolina omogućuju bolesnicima i turistima dobru rekreaciju i interesantne ekskurzije. U blizini se nalaze dve klisure, tri manastira, nekoliko arheoloških lokaliteta i istorijskih mesta. Oko tri kilometra od Banje je Jelašnička klisura.

Pet kilometara uzvodno od lečilišta, Nišava je prosekla impozantnu Sićevsku klisuru, mestimično kanjonskog izgleda. Kroz ovu klisuru vode ponišavske magistrale - asfaltni put i pruga ka Sofiji i Istanbulu. U klisuri nad rekom diže se manastir Sićevo iz XIV veka. Na udaljenosti oko četiri kilometra od Sićeva, poznatog po dobrim vinogradima, nalazi se manastir Sv. Petka, a nedaleko od Banje je manastir Sv. Pantelejmon.

 

 

SIĆEVAČKA KLISURA je prelepi, atraktivni kanjon dug 17 kilometara, kroz koji protiče reka Nišava sa velikim padovima toka, čestim promenama pravca i slapovima. U ovom mirnom ambijentu, nalazi se, više od 30 crkvica i manastira, izuzetne istorijske vrednosti. Zbog svojih prirodnih vrednosti, Sićevačka klisura je proglašena za Specijalni rezervat prirode. Pet kilometara od sela Sićevo, na putu Niš-Sofija, nalazi se hotel "Sićevo", sa 72 ležaja, okružen sportskim terenima za košarku, odbojku, rukomet i fudbal, idealan za organizovanje sportskih kampova, a živopisna okolina, omogućava zanimljive šetnje, planinarenje i ribolov. Atraktivan kanjon reke Nišave, idealan je prostor i za kajakaštvo. Na ovoj stazi već su održana brojna mećunarodna takmičenja.

 

 

 

   
   

JELAŠNIČKA KLISURA, na 15 km istočno od Niša, sa obiljem prirodnih lepota, atraktivnih kamenih oblika i vodopada, kao i raritetnom florom, proglašena je za Specijalni rezervat prirode. Endemični primerak je biljka "Ramonda Serbica" koja je ovde našla idealne uslove za rast.

 

SUVA PLANINA se nalazi na 15 km istočno od Niša. Kao masiv predstavlja zasebno geološku i klimatsku celinu u jugoistočnom delu Srbije. Najviši vrhovi Suve planine su: Trem (1810m), Sokolov kamen, Kolov kamen i dr. (Mosor, Crni kamen i Širina).
 Suva planina je dobila ime zbog činjenice da se nalazi samo nekoliko izvora vode na celoj planini. Najveći su Bojanine vode - 860m (ispod Sokolovog  kamena) i Rakoš česma (na strani planine prema Beloj Palanci).
Suva planina je pod zaštitom države i postoji mnogo organizacija koje se zalažu da ona dobije status Nacionalnog parka.
U prošlosti, postojao je put koji je prolazio preko Suve planine, zvao se Carski drum.
Poslednjeg vikenda u februaru održava se planinarski marš pod nazivom “Zimski uspon na Trem” kada se okupi više od 600 planinara iz svih delova Balkana. To je takođe najveći Balkanski planinarski zimski marš. Sa tim se započelo 1997. u organizaciji Planinarskog kluba  “Železničar” iz Niša.
BOJANINE VODE, izletište na obroncima Suve planine, na 25 km od grada, ima ski stazu dugu 900 m, sa visinskom razlikom od 320 m i izuzetno širokim istekom, pogodnu za takmičenja u slalomu. Na Suvoj planini (Bojanine vode) postoji planinarski dom "Studenac" sa izuzetnim smeštajnim kapacitetima (preko 50), autentičnim restoranom sa kaminom, ribnjacima sa postrmkom (specijalitet kuće je pastrmka ispod sača) i izletničkim turama i ski stazama.

 

TURISTIČKI INFORMATIVNI CENTAR NIŠKA BANJA
Adresa: Sinđelićeva 3b, 18000 Niš
Telefon :  +381 18 45 48 588
 web site : http://www.nistourism.org.rs/
OPŠTINA NIŠKA BANJA
Gradska Opština Niška Banja
Adresa: Sinđelićeva 3, 18205 Niška Banja
Telefoni: 018 / 4548-108, 4548-130, 4548- 132, 4548-133
Faks: 018 / 4548-629
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.