• Лековитост
  Топла лековита вода Нишке Бање са просечном температуром од 37Ц природно обогаћена гасом радона, у комбинацијама са другим терапијама помаже код лечења: кардиоваскуларних обољења, свих облика повишеног крвног притиска, реуматских обољења, изузетно повољно делује на рехабилитације стања након: прелома костију и ишчашења зглобова, централне одузетоси и операција кичме оштећења крвних судова и др.
 • Бањски медицински дан обухвата
  - Смештај
  - Исхрану
  - Лечење и дијагностику (тест оптерећења, одређене лабораторијске анализе које улазе у цену бањског дана) - терапијске процедуре које улазе у цену бањског дана
 • Смештај
  Институт "Нишка Бања" располаже следећим смештајним капацитетима:
  - Стационар Радон - 300 лежаја
  - Стационар Зеленгора - 160 лежаја
  - Стационар Терме - 100 лежаја

ДИЈАГ.СРОДНЕ ГРУПЕ

КОНТАКТИ

ОТВАРАЊЕ ХИСПА ЦЕНТРА

НИШ –  На Институту за рехабилитацију „Нишка Бања“  је отворен Центар за хипертензију, превенцију шлога и инфаркта (ХИСПА Центар).

   

 

У овом центру лечиће пацијенти који имају нерегуласан и неадекватно регулисан крвни притисак, а посебно оне особе код којих је повећан ризик од обољевања од кардиоваскуларних болести. У ову категорију спадају и релативно здрава лица, али лица која имају проблеме попут гојазноси, стреса и високог крвног притиска.

Поред савремене дијагностике и сталног лекарског надзора пацијенти ће добијати и перонализовану нефармколошку и фармаколошку терапију.

Према речима др Небојше Тасића са Института „Дедиње“  који координира отварањем ХИСПА центара, ХИСПА центар у Нишкој Бањи је 16. по реду овакав центар на подручју Србије.

„Сви ови центри су умрежени, а циљ њиховог отварања је континуирано праћење пацијената са кардиоваскуларним ризиком. Пацијенти који дођу у један овакав центар могу да рачунају да ће добити врхунски медицински третман и то прилагођен њиховим потребама. Сваки болесник је прича за себе и зато се инсистира на персонализованој терапији“, истакао је Тасић.

Он је нагласио да у раду ХИСПА центара не учествују само кардиолози, већ и нефролози, неуролози и енокринолози.

„Посебан акценат је на нефармаколошкој терапији. Пацијенту се препоручује једна од 50 дијета, дозирана физичка активност, вежбе дисања и три програма за одвикавање од пушења“, казао је др Тасић

Како је истакао др Тасић особе које пуше, а уз то су гојазне и имају висок крвни притисак и повећане масноће у крви, спадају у високоризичне категорије за добијање шлога или инфаркта. Лекари који раде примарној здравственој заштити, управо такве особе треба да упућују на лечење у ХИСПА центар.

Он је подсетио да су у нашој земљи шлог и инфаркт водећи узроци смртности.