• Лековитост
  Топла лековита вода Нишке Бање са просечном температуром од 37Ц природно обогаћена гасом радона, у комбинацијама са другим терапијама помаже код лечења: кардиоваскуларних обољења, свих облика повишеног крвног притиска, реуматских обољења, изузетно повољно делује на рехабилитације стања након: прелома костију и ишчашења зглобова, централне одузетоси и операција кичме оштећења крвних судова и др.
 • Бањски медицински дан обухвата
  - Смештај
  - Исхрану
  - Лечење и дијагностику (тест оптерећења, одређене лабораторијске анализе које улазе у цену бањског дана) - терапијске процедуре које улазе у цену бањског дана
 • Смештај
  Институт "Нишка Бања" располаже следећим смештајним капацитетима:
  - Стационар Радон - 300 лежаја
  - Стационар Зеленгора - 160 лежаја
  - Стационар Терме - 100 лежаја

ДИЈАГ.СРОДНЕ ГРУПЕ

КОНТАКТИ

Мишићно скелетни ултразвук

 

Мишићноскелетни ултразвук се заказује сваког радног дана од 09:00ч до 14:30ч лично на одељењу кардиоваскуларне дијагностике у Институту „Нишка Бања“, стационар „Радон“ (III спрат, соба 302) или телефонским позивом на следеће бројеве: 018/502-260 или 018/502-207.

Заказивање се врши на основу извештаја лекара специјалисте – реуматолога.
Након прегледа медицинске документације пацијент добија термин прегледа у зависности од хитности.
Неосигурана лица, лица без овереног упута и осигурана лица која желе преглед мимо листе чекања, на сопствени захтев, могу остварити преглед о сопственом трошку, без могућности за рефундацију средстава од надлежног фонда.

Приликом доласка на преглед са собом понети:

 • оверену здравствену књижицу;
 • личну карту;
 • извештај специјалисте који тражи преглед;
 • упут од лекара опште праксе(осигураници ван територије фонда Ниш морају имати оверен упут);
 • стари налаз ултразвучног прегледа(ако га има).
 
 
Ултразвук је дијагностичка метода за визуализацију (посматрање меких ткива од површине коже до површине кости). Метод омогућује преглед приликом покрета (динамички ултразвук) што повећава сензитивност методе. Реч је „real time“ методи где лекар сагледава промене које су присутне у датом тренутку  а након претходног клиничког прегледа. Постоји могућност да се оно што је битно сними и касније упоређује са наредним прегледима. 
Ултразвук помаже у вођењу игле током артроцентеза (дијагностичких и терапијских поступака улажења иглом у зглоб). Увођењем „Color“ и „Power“  Доплера, ултразвук је постао моћно дијагностичко средство, али у рукама обученог и искусног лекара. Ултразвук није конкурентан са другим „визуализационим“ процедурама, већ има своје место у дијагностици и праћењу реуматских и ортопедских болесника. Он представља прву методу „визуализације“ која следи након клиничког прегледа, па се сликовито ултразвучни таласи називају „продуженим прстима“ клиничара.
 
За адекватан преглед потребна је модерна опрема, код које је назначајнији део високофреквентна линеарна сонда. Њена величина (MHz) зависи од величине посматраног зглоба и његове удаљености од површине тела(већи зглоб и дистанца мања величина сонде у MHz). У раду се указује на примену ултразвука код најчешћих реуматских обољења: реуматоидни артритис, спондилоартропатије, остеоартритис, ванзглобни реуматизам (синдром болног рамена, тениски лакат). За ове прегледе користе се високофреквентне линеране сонде од 5-15 MHz.
 
Преглед је безболан и није штетан по људски организам тј. без доказаних штетних биолошких ефеката. 
Преглед се обавља сваког четвртка почев од 11ч у кабинету 309 - III спрат стационара „Радон“. Просечно време трајања прегледа је до 15 минута.
Налаз се издаје одмах након прегледа.