• Лековитост
  Топла лековита вода Нишке Бање са просечном температуром од 37Ц природно обогаћена гасом радона, у комбинацијама са другим терапијама помаже код лечења: кардиоваскуларних обољења, свих облика повишеног крвног притиска, реуматских обољења, изузетно повољно делује на рехабилитације стања након: прелома костију и ишчашења зглобова, централне одузетоси и операција кичме оштећења крвних судова и др.
 • Бањски медицински дан обухвата
  - Смештај
  - Исхрану
  - Лечење и дијагностику (тест оптерећења, одређене лабораторијске анализе које улазе у цену бањског дана) - терапијске процедуре које улазе у цену бањског дана
 • Смештај
  Институт "Нишка Бања" располаже следећим смештајним капацитетима:
  - Стационар Радон - 300 лежаја
  - Стационар Зеленгора - 160 лежаја
  - Стационар Терме - 100 лежаја

ДИЈАГ.СРОДНЕ ГРУПЕ

КОНТАКТИ

Листе чекања

Листе чекања формирају се за оне медицинске процедуре и интервенције за чијим пружањем постоје веће потребе него што су расположиве могућности.

Формирањем Листа чекања обезбеђује се правичност у пружању здравствених услуга у условима рада са ограниченим финансијским средствима, карактеристичним за скоро све системе здравствене заштите у свету.
Листе чекања формирају саме здравствене установе на основу критеријума и методологије Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић- Батут“.

У нашој земљи формирање Листа чекања предвиђено је за следеће медицинске интервенције и процедуре које нису хитне:

 • преглед;
 • преглед ЦТ;
 • операције катаракте са уградњом сочива;
 • коронарографија;
 • операција by pass  хирургијом;
 • уградња вештачке валвуле;
 • уградња стента;
 • уградња вештачког кука;
 • уградња вештачког колена.

 

Уколико је пружање ових здравствених услуга хитно, здравствене установе су дужне да их пруже мимо Листа чекања.
Након процене лекара да је нека од наведених процедура неопходна, евидентирају се лични и здравствени подаци осигураника, на основу којих се одређује место на Листи чекања.
Једино особа која је на Листи чекања може да види своје место на Листи (како би се заштитила  приватност података).
Место на Листи чекања може се видети у здравственој установи где се обавља здравствена услуга на коју се чека или провером на интернет страници Републичког завода за здравствено осигурање.Листа чекања Института за лечење и рехабилитацију „Нишка Бања“, Ниш

РФЗО на свом сајту објављује податке које добија од здравствених установа, које су дужне да ажуриране Листе чекања прослеђују Републичком заводу једном месечно.
Место на Листи чекања проверава се преко заштићеног јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ), чијих је првих седам и последња цифра видљиво.  Осигураник себе идентификује упоређујући видљиве цифре  са одговарајућим цифрама у свом ЈМБГ-у.

У оквиру активности на унапређењу квалитета здравствене заштите у Србији РФЗО је дизајнирао јединствен програм за вођење Листа чекања који је инсталиран у свим здравственим установама на местима на којима се евидентирају пацијенти на листе чекања.
Месечни извештаји као и шестомесечни извештаји и извештаји о показатељима квалитета вођења листа чекања достављају се подручним Институтима за заштиту здравља који уједно и контролишу квалитет података у програму. Листе чекања су на интернет презентацију РФЗО по први пут постављене 3. октобра 2005.године.
У 2009. години евидентирано је 37579 реализованих медицинских интервенција и процедура за које се воде листе чекања у свим здравственим установама у Србији.