• Лековитост
  Топла лековита вода Нишке Бање са просечном температуром од 37Ц природно обогаћена гасом радона, у комбинацијама са другим терапијама помаже код лечења: кардиоваскуларних обољења, свих облика повишеног крвног притиска, реуматских обољења, изузетно повољно делује на рехабилитације стања након: прелома костију и ишчашења зглобова, централне одузетоси и операција кичме оштећења крвних судова и др.
 • Бањски медицински дан обухвата
  - Смештај
  - Исхрану
  - Лечење и дијагностику (тест оптерећења, одређене лабораторијске анализе које улазе у цену бањског дана) - терапијске процедуре које улазе у цену бањског дана
 • Смештај
  Институт "Нишка Бања" располаже следећим смештајним капацитетима:
  - Стационар Радон - 300 лежаја
  - Стационар Зеленгора - 160 лежаја
  - Стационар Терме - 100 лежаја

ДИЈАГ.СРОДНЕ ГРУПЕ

КОНТАКТИ

ЕВРОПСКИ ДАН СРЧАНЕ СЛАБОСТИ У СРБИЈИ

Болести срца и крвних судова водећи су узрок обољевања и смртности у свету и код нас.

У Европи 10 милиона људи има срчану инсуфицијенцију, а сваке године оболи 3,6 милиона нових; такође у Србији је стопа смртности од кардиоваскуларних болести из године у годину у порасту - око 50 одсто свих смртних случајева последица је управо ових обољења. Према проценама стручњака, уколико се примарна превенција срчане слабости не схвати као најефикаснији начин лечења, већ 2015. године можемо да очекујемо да у Србији од болести срца и крвотока умре око 70.000 људи.

Европски дан срчане слабости се обележава у целој Европи од маја 2011. године, односно у Србији од 2012. године у организацији Удружења за срчану слабост Србије. Овај дан је осмишљен како би указао на важност препознавања срчане инсуфицијенције, успостављања тачне дијагнозе и адекватног лечења.

Институт ”Нишка Бања” – Клиника за кардиологију и њени лекари, и ове године ће узети активно учешће у обележавању дана срчане слабости. У петак, 9. маја 2014. године, од 10 до 12 часова, наши лекари ће кроз интеракцију са заинтересованим грађанима на јавним местима у Нишкој Бањи, говорити о томе зашто је срчана слабост један од највећих проблема савремене цивилизације. Лекари ће бити доступни на два "пункта за срчану инсуфицијенцију", на IV спрату стационара Радон и испред стационара Зеленгора. Лекари ће мерити крвни притисак, разговарати са посетиоцима, одговарати на њихова питања, давати савете који се односе на превенцију срчане инсуфицијенције, односно подсећаће болеснике зашто је битно да редовно узимају прописану терапију и да се редовно контролишу.

И овог пута ће се делити штампани материјал, који је конципиран тако да на једноставан начин и без збуњујуће медицинске терминологије, објасни шта је то срчана слабост, зашто је битна, која су то стања која доводе до срчане слабости, који су симптоми и знаци срчане слабости, када се јавити свом лекару. Интересантана су и поглавља која се тичу планирања терапије, како не заборавити да узмете лек, како се понашати током свакодневних активности.

Институт "Нишка Бања" – Клиника за кардиологију се дуги низ година бави испитивањем и лечењем болесника са срчаном слабошћу. Наши лекари имају велико искуство у збрињавању оваквих болесника; такође Институт поседује најсавременију медицинску апаратуру за неинвазивно испитивање срчане функције, што омогућава правовремено и тачно постављање дијагнозе.

   

У оквиру Клинике за кардиологију, оперативан је и кабинет за срчану слабост, где болесници током године могу контролисати здравствено стање и добити користне савете од наших лекара. Лекари који су ангажовани за рад у кабинету за срчану слабост, такође су узели учешће у фомирању дугорочног регистра болесника са срчаном слабошћу Србије, чији је циљ што боље разумевање природе оболења, преваленце и терапијских стратегија. Овај регистар је такође део "ЕУРОбсерватионал" истраживачког програма и у овај проспективан пројекат је укључена мрежа других медицинских центара и удружења који се баве срчаном инсуфицијенцијом.

Још једном позивамо све заинтересоване грађане да посете Институт "Нишка бања", да се друже са нашим лекарима, и подрже иницијативу промовисања здравог живота, јер само тако можемо подићи свест људима о разумевању, и значају превенције и лечења срчане слабости.

Др Дејан Симоновић